Vijf jaar lang is het huis van onze democratie, het Binnenhof, afgesloten van de buitenwereld. Maar niet voor iedereen! Splinter Chabot volgt in Ondertussen aan de Hofvijver gedurende de renovatie de ontwikkelingen op de voet. Elke muur, elke dakpan, elk gebouw is een verhaal op zich; politiek, historisch en bouwkundig. 

De eerste uitzending van Ondertussen aan de Hofvijver is op 4 januari te zien om 22.05 uur bij AVROTROS op NPO 2. Hierna volgt elk kwartaal een nieuwe update.

Het Binnenhof ligt midden in het centrum van Den Haag en is de thuisbasis voor de Tweede Kamer, de Raad van State, de Eerste Kamer en Algemene Zaken. En dit alles wordt de komende jaren goed onder handen genomen in een flinke verbouwing. Een hystorische plek als deze bevat natuurlijk veel verborgen schatten. Nog nooit eerder in de geschiedenis, moest deze plek helemaal leeg... 

ondertussen-hofvijver1.jpg
Het Binnenhof
ondertussen-hofvijver1.jpg

De renovatie wordt de komende jaren door Splinter Chabot gevolgd, iemand met een persoonlijke passie en interesse voor de politiek en deze bijzondere plek. In Ondertussen aan de Hofvijver spreekt Splinter met de hoofdrolspelers van toen en nu over culturele, parlementaire en kunsthistorische anekdotes. We maken van dichtbij mee hoe het acht eeuwen oude complex zijn geheimen bloot geeft. Elk kwartaal geeft Splinter een update over de renovatie van ons parlementair huis. 

blockquote
Het Binnenhof is één groot sprookjespaleis
Splinter Chabot

Samen met Rijksbouwmeester Floris Alkemade bezoekt Splinter het binnenhof. Zo bekijken ze samen de hystorische Mary Stuartkabinet. Dit is een van oudste en meest waardevolle historische ruimtes in de Eerste Kamer. Opvallend is het beschilderde eikenhouten plafond, dat onder meer gedecoreerd is met appeltjes van oranje. De wandtapijten in de kamer zijn replica’s van de originelen, die tegenwoordig behoren tot de collectie van het Rijksmuseum, maar achter deze wandtapijten zie je pas echt goed hoeveel er gerenoveerd moet worden.

Gevonden schatten

Bij de eerste graafwerzaamheden is al van alles boven gekomen. Bijvoorbeeld een 14e en 15e eeuws kannetjes en botresten van een dier. Maar ook oude muurwerken van rond veertienhonderd. Maar ook de fundering van het oude ridderhuis dat vroeger op de plek van de Eerste Kamer stond. En het eind is nog niet in zicht. 

Karaoke en de oude stoel van Frits Bolkestein

In de eerste aflevering van 'Ondertussen aan de Hofvijver' komt naast rijksbouwmeester Floris Alkemade, Lilianne Ploumen aan het woord over karaoke in de fractiekamer, Alexander Pechtold over de oude stoelen van Frits Bolkestein en Mona Keijzer over de plek waar iemand ooit door de grond heen zakte. Verder gaat Splinter in gesprek met Rob Jetten en politiek verslaggever Charlotte Nijs. Na de uitzending is op NPO 2 Extra ook de spin-off De kunst van het Binnenhof te zien. 

Deel dit artikel