Tino Martin zijn dromen komen uit. Hij staat in een uitverkochte Ziggo Dome, speelt in het Koninklijk Theater Carré en heeft voor zijn beide albums een Edison Popprijs gewonnen. Maar hoe kijkt de volkszanger zelf naar zijn carrière? En wie is hij buiten de spotlights?

Tino Martin is een Nederlandse volkszanger, onder andere bekend van de nummers Doe wat je wil, Hou me vast en zijn grote hit Jij liet me vallen. Hij zingt al van jongs af aan, maar het grote succes begint pas vijf jaar geleden. Sinds het uitbrengen van de single Jij liet me vallen zit zijn carrière in de lift. Voor zijn gelijknamige album heeft hij in 2016 een Edison Popprijs in de categorie Volksmuziek gekregen. Volgens de jury een album vol levenservaring: een muzikale viering van zowel de lach als de traan.'

blockquote
De omvang van die hit heeft voor mij hetzelfde effect gehad als 'Alles kan een mens gelukkig maken' voor René Froger.
Tino Martin over 'Jij liet me vallen'

René Froger imago

Tino probeert het René Froger-imago van zich af te schudden. Qua stemgeluid lijken de twee zangers op elkaar, maar Tino heeft de laatste jaren hard gewerkt aan zijn eigen sound. De vergelijking komt niet uit de lucht vallen, want op achttienjarige leeftijd stond Tino Martin in de populaire Soundmixshow van Henny Huisman. Daar vertolkte hij 'This is the moment' van Froger. En wat een goed optreden zet hij daar neer! 

Jeugd

Tino Martin wordt in 1984 geboren in Den Haag als Eduard Martinus Kattenberg. Hij groeit op met twee oudere zussen en zijn ouders gaan op jonge leeftijd uit elkaar. Toch kijkt hij terug op een gelukkige jeugd: "Mijn moeder heeft dat altijd goed weten te managen. Het eerste jaar was verdrietig, maar mijn moeder hertrouwde met een hele lieve man en dat ging allemaal heel goed. Ik heb wat dat betreft twee vaders. Als ik aan mijn ouders denk, denk ik aan drie mensen. Ze kunnen gerust met zijn drieën naar een optreden van mij kijken en daarop toosten."

Op school was Tino de slechtste leerling van de klas. Hij zat om half negen 's ochtends al te bedenken wat hij ging doen als de schoolbel om drie uur ging. Meestal was dat zingen en muziek luisteren boven op zijn slaapkamer. "Ik stond voor de spiegel en in mijn hoofd gaf ik dan een live concert. Dan dacht ik mij helemaal in hoe dat zou zijn," vertelt Tino. En nu komen die jongensdromen uit. Want tegenwoordig geeft hij uitverkochte concerten in grote zalen in Nederland.

Maar er gebeuren ook verdrietige dingen in het leven van de zanger. Zijn zus Kim is onlangs op 41 jarige leeftijd overleden. "Veel te jong," zegt Tino, maar zijn zus is in haar tienerjaren al ziek geweest. "Toen hebben ze haar nog kunnen redden. Destijds had ze weinig kans om te overleven, dus als je het zo bekijkt heeft ze nog mooie jaren gehad."

Ziggo Dome

Op zaterdag 16 juni staat Tino Martin net als vorig jaar in een uitverkocht Ziggo Dome. Toen trad hij onder andere op met Gerard Joling. Samen zongen ze het duet Laat me leven. Tino is erg blij en trots op de samenwerking tussen hem en Joling. Tino: "Drie jaar geleden dacht ik nog, Gerard Joling wil toch geen plaat met mij opnemen? Waarom zou hij? Hij zit al aan de top. Dus het is dan heel onwerkelijk als je ineens samen op een set van een videoclip staat." Tino is enorm dankbaar voor de kans die Gerard Joling hem gegeven heeft en noemt hem dan ook een kerel met een goud hart.

Carré

Tino Martin gaf op zondag 28 januari een concert in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré. Voorbij komen zijn grote hits als Jij liet me vallen en Hou me vast, maar ook gevoelige covers van Marco Borsato en Paul de Leeuw. Ook speelt hij het nummer Kleine vogel met accordeonist Hans Kap. Voor Tino een nummer met een persoonlijk verhaal en warme herinneringen aan zijn opa.  Bekijk de afspeellijst van het concert op YouTube.

Beste Zangers

Dit jaar doet Tino Martin ook nog eens mee aan het programma Beste Zangers waarin hij samen met Trijntje Oosterhuis, Lee Towers, Davina Michelle, Glen Faria, Alain Clark en Maria Fiselier de mooiste liedjes van elkaar gaan zingen. De eerste aflevering is te zien op zaterdag 1 september 2018. 

Bekijk de Sterren NL Special van Tino Martin:

Sterren NL Special: Tino Martin
Deel dit artikel