We kennen de Deventer koek en natuurlijk gaan we daarmee koken, maar dat Deventer zoveel Turkse gastronomie kent, dat was nieuw voor Yvette. Samen met drie kenners ontdekt Yvette in Deventer de lekkernijen van de eindeloos grote Turkse keuken.

Özcan Akyol neemt Yvette mee naar zijn favoriete Turkse broodjes-kraam, en uit het koffiedik bij de Turkse koffietafel krijgt Yvette voorspeld dat zij een geheime aanbidder heeft: en dat op haar trouwdag. Tot slot komen de smaken uit alle Turkse windstreken met Deventer koek bijeen in een echt feest-dessert dat Yvette midden op de Deventer markt bereidt. Lees verder voor het recept.

Yoghurt-kardamompannacotta met Turkse koffiekaramelsaus en krokant Deventer koekkruim

Feestdessert-yvette-van-boven.jpg
Een lekker en feestelijk toetje
Feestdessert-yvette-van-boven.jpg

Dit heb je nodig voor 4 pannacotta’s:

 • 250 ml slagroom
 • 5 peulen kardemom, gekneusd
 • 250 ml yoghurt
 • 5 eetl. poedersuiker
 • 2 blaadjes gelatine

Dit heb je nodig voor de Turkse-koffiekaramelsaus:

 • 150 gram bruine basterdsuiker
 • 75 ml sterke (Turkse!) koffie, gezeefd 
 • 3 peulen kardemom, gekneusd
 • Snuf zout

Dit heb je nodig voor het krokant Deventer koekkruim:

 • klontje (25g) roomboter
 • een dikke plak (2 sneetjes dik) Deventer koek

Zo maak je dit feest-dessert:

Laat 100 ml slagroom op laag vuur met de peulen kardemom zeker 10 minuten trekken. Week de gelatine in koud water. Haal de pan van het vuur en roer de gelatine erdoor tot het is opgelost. Laat alles afkoelen.

Klop de rest van de slagroom stijf met de poedersuiker. Spatel de yoghurt door de slagroom. Zeef de iets afgekoelde room uit het pannetje erboven en spatel dat er ook door. Schep het roommengsel in vier glazen. Zet zeker een halve dag in de koelkast om op te stijven. 

Maak de saus. Breng de suiker met de koffie en de kardemompeulen aan de kook en laat even zacht koken. Roer het zout erdoor en een drup water als het snel te dik geworden is. 

Draai het vuur uit en laat de saus afkoelen. Zeef ook de saus om de peulen te verwijderen. U kunt ze ook met een vork even uit de saus vissen. Maar laat ze er zo lang mogelijk in, ant hoe langer ze trekken: hoe lekkerder de saus wordt. 

Maak het koekkruim. Rasp de koek tot kruim op een grove rasp. Smelt de roomboter in een koekenpan en strooi het kruim erin. Bak het al roerend uit en blijf erbij, het kan snel aanbranden omdat er zoveel suiker in zit. Schep het op keukenpapier en laat het helemaal afkoelen. Het zal in de loop van de tijd veel krokanter worden. 

Opdienen: Schep twee royale lepels koffiekaramelsaus op elke pannacotta in een glas. Bedek met een laagje koekkruim. 

Dit recept komt uit De Streken van Van Boven, uitgezonden op 14 december 2021.

De Streken van Van Boven, Deventer terugkijken

Deel dit artikel