Yvette gaat naar de Zeeuwse Bevelanden, waar ze heerlijk in de Westerschelde plonst om zeewier te snijden voor de lekkerste mayo, en zeekraal fikt voor over goudgele, knapperige frietjes van zelfgeoogste aardappelen, voor bij een geurende pan mosselen. Zelf de frietjes maken? Het recept vind je hieronder!

Benodigdheden

  • Aardappelen
  • Vet of frituurolie

Kijk de uitzending terug

Bereiding

Schil de aardappelen, of schrob ze schoon. Gebruik ongeveer 250 gram per persoon. Snij ze in plakken van 1-1,5 cm dik en snij die plakken ook in repen van 1-1,5 cm dik. Leg ze enkele minuten in ijskoud water om het zetmeel eraf te wassen, zodat ze straks nog knapperiger worden. Droog ze vervolgens goed af in een schone theedoek. 

Verhit ruim vet of frituurolie in een frituurpan of grote pan tot 160 graden. Bak telkens een volle hand frieten tegelijk. Niet alles in een keer, dan koelt het vet te snel af en wordt het niks met uw friet. Bak ze ongeveer 6 minuten, zodat de binnenkant vast wat kan garen en schep ze regelmatig om met een schuimspaan. 

Let op: ze mogen niet kleuren: ze moeten netjes wit blijven. 

Schep ze er dan uit en laat ze op keukenpapier minstens 30 minuten uitlekken en rusten, maar liever helemaal afkoelen. Dit kan dus ook een dag van te voren. 

Verhit voor het serveren de olie tot 190 graden en bak de frieten weer in kleine porties af tot ze goudkleurig en knapperig zijn. Reken op ongeveer 3 tot 4 minuten per portie.

Bestrooi ze met wat zeezout. 

Deel dit artikel