Eerst even met Joke Bruijs happen in een Rotterdams broodje Uierboord, ja echt, van koeie-uier, om de dag mee te starten. En dan gaan Yvette en Hughie de Maasstad in, ingrediënten halen voor een captain’s dinner: het oer-oude smakelijke avondmaal voor matrozen en kapiteins vol lang houdbare gerechten, vandaag in een modern jasje. Samen aan tafel aan de voet van de Holland Amerika lijn aan de Maas. Het recept van de piccalilly vind je hier.

Zelfgemaakte Piccalilly

Yvette-van-boven-piccalilly.jpg
 
Yvette-van-boven-piccalilly.jpg

Ik maak altijd gelijk een paar potten, want als ik toch bezig ben is het leuk om ook een paar potten extra te maken om te bewaren in de koelkast of om kado te doen. Net zoveel moeite. 

Het hoeft niet in de vriezer, maar kan toch lang worden bewaard. Dit is mijn supersnelle versie.

Voor ongeveer 1 liter heb je nodig:

  • 1 courgette, in piepkleine dobbelsteentjes
  • 1 bloemkool, in piepkleine roosjes
  • 150 gram sperziebonen, in kleine stukjes
  • 250 gram zilveruitjes, uit een pot
  • ½ komkommer, in piepkleine dobbelsteentjes
  • 500 ml appel of wittewijn azijn
  • 3 eetl. bloem
  • 75 gram suiker
  • 3 eetl. mosterdzaad
  • 1 eetl. gemberpoeder
  • 1 eetl. kurkuma

Je maakt het als volgt:

Doe alle gesneden groenten in een grote pan en voeg de suiker en de azijn toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zacht doorkoken. Bestrooi met de bloem, voeg de specerijen toe kook dit al roerend door de groenten in de pan tot de boel begint te binden.  

Laat alles 10 minuten goed doorkoken, breng goed op smaak met zout en peper. Haal het dan van het vuur en giet het gelijk in brandschone potten. Keer ze even op de kop en laat afkoelen tot gebruik. 

U kunt uw zelfgemaakte piccalilly wel een maand of 2-3 bewaren op een koele donkere plaats, zoals de kelder, de smaak wordt mettertijd beter.

Eet smakelijk!

Dit komt uit De Streken van Van Boven - Maasoever, uitgezonden op 22 december 2021.

Terugkijken: De Streken van Van Boven - Maasoever

Deel dit artikel