Een derde van al het fruit in ons land komt hier vandaan, je mag wel zeggen dat de Betuwe onze fruittuin is. Met Flipje op het dak van haar auto, bezoekt Yvette een paar unieke Betuwse adressen om ingrediënten te verzamelen voor nieuwe, fruitige en superfeestelijke streekgerechten waarin de hele Betuwe te proeven is. Zelf maken? Lees dan verder.

Bessenflip

bessenflip-recept-yvette-van-boven.jpg
Met vers fruit
bessenflip-recept-yvette-van-boven.jpg

Dit heb je nodig voor 4 glazen:

  • 500 gram rood fruit
  • 2-3 eetl. honing
  • 600 ml dikke yoghurt, Griekse stijl

Zo maak je de bessenflip:

Draai het fruit door de grofste zeef van de passe-vite of druk ze door een vergiet. U kunt ze ook grof pureren in de blender of met de staafmixer. Maak de saus zoeter met honing. Giet de saus in een kan, haal de yoghurt door de restant van de saus in de kom, zodat die alvast een lekker smaakje krijgt. Schep saus en yoghurt om en om in mooie hoge glazen.

Appel-honing tiramisu

appel-tiramisu-recept-yvette-van-boven.jpg
Appel-honing tiramisu met eetbare bloemen
appel-tiramisu-recept-yvette-van-boven.jpg

Dit heb je nodig:

  • 4 appels, in blokjes
  • Klontje (25g), boter
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 eidooiers
  • 6 eetl. honing
  • 500 gram mascarpone, losgeroerd
  • 300 ml troebele appelsap
  • 1 kruidkoek, in niet al te dikke plakjes

Zo maak je het:

Verhit de boter in een koekenpan en bak de blokje appel met de rozemarijn en laurier tot ze goudbruin zijn. 

Klop in de tussentijd de dooiers met 4 eetlepels honing tot luchtig geel schuim. Spatel de mascarpone er luchtig doorheen.

Schep de appelblikjes uit de pan op een bord maar laat de kruiden zoveel mogelijk in de pan achter. Blus de pan af met de appelsap en laat dat even met 6 eetlepels honing inkoken. Draai het vuur uit en laat de plakken kruidkoek in de appelsaus weken.

Vul nu een mooie glazen schaal, beginnend met plakken geweekte kruidkoek, afgewisseld met een laag mascarpone-honingroom en gebakken appelblokjes. Eindig daar ook mee en versier de schaal eventueel met eetbare bloemen en brokken honeycomb.

Honeycomb

Suiker-honing-yvette-van-boven.jpg
Suiker met honing in een pan verhitten
Suiker-honing-yvette-van-boven.jpg

Dit heb je nodig:

  • 1 eetl zonnebloemolie
  • 5 eetl. suiker
  • 2 eetl. honing
  • 1 eetl. water
  • 1 eetl. baking soda (zuiveringszout/natriumbicarbonaat)

Zo maak je de honeycomb:

Vet een klein ovenschaaltje in met een dun laagje olie. Giet de suiker met de honing in een steelpan. Laat het op een middelhoog vuur zachtjes smelten en vervolgens op lager vuur karameliseren tot een pickwicktheekleurige siroop. 

Draai het vuur uit, voeg in een keer het water en de baking soda toe en klop heel hard. 

De karamel zal woest gaan schuimen, dit hoort! Giet de oranje schuimende mix direct in de ingevette ovenschaal en laat hem helemaal afkoelen. Niet proberen te proeven, het is bloedheet, u bent gewaarschuwd. 

Als het karamelmengsel is afgekoeld breekt u het in brokken. Eet het verkruimeld over de tiramisu.

TIP! Eet honeycomb wel redelijk snel nadat het is afgekoeld, of in ieder geval binnen 1 dag. Door de vocht in de lucht zal hij plakkering worden en langzaam zacht en taai. Bewaar hem in een luchtdicht afgesloten doos.

Deze recepten komen uit De Streken van Van Boven, uitgezonden op 16 december 2021.

Terugkijken: De streken van Van Boven - Betuwe

Deel dit artikel