In de aflevering waar chef-kok Yvette van Boven naar de Groningse Waddenkust gaat, eet ze echte Groningse eierballen. Hoe maak je die? Het recept van Dick Soek vind je hier.

Dit heb je nodig voor de ragout:

  • 65 gr tarwebloem
  • 1 tl fenegriekpoeder (bij sommige natuurwinkels en online te koop)
  • 1 tl gemalen mosterdzaad
  • 32 gr ongezouten roomboter
  • 250 ml koude groentebouillon
  • 4 middelgrote eieren of 16 kwarteleieren

Dit heb je nodig voor het paneren:

  • 60 gr bloem
  • 4 eiwitten
  • 50 gr paneermeel

Verder heb je nodig:

  • bloem, om te bestuiven
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren

Zo maak je de eierballen:

Dag 1: Zeef voor de ragout de bloem in een kom. Voeg het fenegriekpoeder en het gemalen mosterdzaad toe. Smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem, het fenegriekpoeder en gemalen mosterdzaad in één keer toe. Verhit het bloemmengsel al roerend 2-3 minuten op laag vuur.

Schenk de groentebouillon erbij, breng aan de kook en roer met een garde. Breng goed op smaak met peper en zout. Laat enkele minuten garen op laag vuur. Roer regelmatig.

Schep de ragout in de ovenschaal, dek af met vershoudfolie en laat 30 minuten afkoelen. Laat 24 uur opstijven in de koelkast.

Dag 2: Kook gewone eieren 5 minuten. Kook kwarteleieren 2,5 minuut. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze. Dep de eieren goed droog met een schone theedoek.

Verdeel de ragout in 4 gelijke porties van circa 80 g (middelgroot ei) of 16 porties van circa 18 g (kwartelei). Bestuif je handpalmen met wat bloem. Maak balletjes van de ragout en druk ze plat.

Bestuif de eieren en je handpalmen met wat bloem. Leg telkens een plak ragout in een handpalm en vouw deze om het ei heen. Zorg ervoor dat het ei helemaal bedekt en de ragout gelijkmatig verdeeld is. Was na elk ei je handen, dep droog en bestuif met bloem. Dek de eieren af met vershoudfolie. Laat 24 uur opstijven in de koelkast.

Dag 3: Doe de bloem voor het paneren in een diep bord. Klop de eiwitten los in een tweede bord. Doe het paneermeel in een derde bord. Haal de eierballen achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel. Herhaal zodat de eierballen dubbel gepaneerd zijn.

Verhit de olie in een frituurpan tot 170 °C. Frituur de grote eierballen in circa 5,5 minuut en kleine eierballen in circa 2 minuten en 45 seconden.

Let op: Normaal frituur je op 180 °C. Frituur eierballen nooit in olie met een temperatuur hoger dan 170 °C, anders wordt het ei vanbinnen niet warm en van buiten te bruin. Gebruik eventueel een keukenthermometer, als je frituurpan niet de exacte temperatuur aangeeft.

Eet smakelijk!

Terugkijken: De Streken van Van Boven - Groninger Waddenkust 

Deel dit artikel