Opweg naar het Bourgondische Heuvelland en in Limburg voelt Yvette zich altijd meteen thuis! Deze aflevering komen Yvette en Hughie ruilend van het ene heerlijke adresje bij het andere. Onderweg verrast zij vriendin en kok Janneke, proeft ze een Limburgs-stinkkaasje, bloedworst uit eigen keuken van landgoed eigenaar Coen, en wordt op het Drielandenpunt in een zelfgebouwde buitenkeuken Drielanden-punt-Pizza gebakken. De recepten vind je hier!
Minikaasfondue
Dit heb je nodig:
- 500 gram roodflora kaas
- 1,5 eetl. bloem
- 250 ml witte wijn
- Veel versgemalen zwarte peper
Zo maak je de kaasfondeu:
Verwijder de korst van de kaas en snij hem in blokjes. Bestrooi met de bloem, zodat elk blokje kaas een dun bloemlaagje heeft.
Verwarm de witte wijn in een zware pan, smelt kaasblokjes erin tot een mooie gladde saus. Maal er royaal peper boven.
Dip met lekker roggebrood, stokbrood of rauwkost.
Drielanden-punt-Pizza
Voor 2 pizza’s heb je nodig voor het vlaaideeg:
- 100 ml melk
- 1 zakje instant gist (7 gram)
- 300 gram (spelt)bloem
- snuf zeezout
- 50 gram boter
- 3 eetl. witte basterdsuiker
- 1 ei, losgeklopt
- handje semolina / durum voor het bestrooien van aanrecht en bakblik
Voor op de pizza heb je nodig:
- 250 gram roodflora / hervé kaas of rommedou
- 1 krop radicchio
- olijfolie
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 300 gram bloedworst, in kleine blokjes
- 2 eetl. oregano
Zo maak je deze overheerlijke pizza:
Maak eerst het deeg.
Verwarm de melk tot het lauwwarm is, giet de gist erbij en laat het 10 minuten staan tot het is opgelost.
Zeef de bloem met het zout in een beslagkom en voeg de boter, suiker en het ei toe. Maak een kuiltje in het midden en giet de lauwe melk erin, roer met een lepel tot alle bloem is opgenomen en kneed met bebloemde handen tot een soepel deeg.
Voeg eventueel nog wat bloem of melk toe als dat nodig is.
Kneed ongeveer een minuut of 10, leg de bol deeg dan terug in de beslagkom, dek het af met folie en zet het 1 uur weg op een warme plaats om te rijzen.
Scheur intussen de radicchio in grove stukken. Verhit de olijfolie in een koekenpan en roerbak de sla tot hij net geslonken is, maal er peper en zout boven. Zet opzij.
Verdeel het deeg in 2 bollen en rol elke bol op een met semolina bestrooid aanrecht uit tot een ronde pizza. Verwarm de oven voor op 250℃ of zo heet uw oven kan.
Strooi ook wat semolina op het bakblik.
Til de bodem op het bakblik en beleg met stukjes bloedworst, uitgebakken radicchio en stukjes kaas. Bestrooi met oregano en zwarte peper en bak de vlaaipizza af in een minuut of 8 tot 12, afhankelijk van de grootte van de pizza of de hitte van uw oven. Als de kaas goudbruin borrelt is hij zover.
Laat iets afkoelen, snij in punten en eet smakelijk!
Deze recepten komt uit De Streken van Van Boven - Heuvelland, uitgezonden op 21 december 2021.