Op de woeste, arme grond van de Kempen wisten de vindingrijke bewoners in vroeger tijden toch acht zaligheden te verwerven. Op pad door deze mooie Brabantse streek bezoekt Yvette een inie-mini-megastal, rijdt ze een stukje mee op de trekker van een botersmokkelaar en luncht ze thuis bij een slagerszoon en zijn moeder met de negende Kemper Zaligheid: de Bakleverworst.
Snel inmaakrecept
Ik gebruik graag rijstazijn: dat is zo lekker licht, niet al zuur en vaak lekker geurig: de bio- of Aziatische winkel verkoopt veel soorten.
Dit heb je nodig:
- 150 ml rijstazijn of een azijn naar keuze
- 1,5 eetl. suiker
- 2 theel. zeezout
- 300 gram dungesneden harde groenten, zoals radijs, wortel, rode ui, komkommer. Maar ik doe dit ook met gescheurd of in reepjes gesneden koolblad
Zo maak je het:
Roer de azijn, suiker en zout in een schaaltje tot de suiker en zout zijn opgelost. Voeg de groenten toe en laat ze er 10-15 minuten in marineren. Het gaat nóg beter als u ze met schone handen even kneedt. Groenten blijven in deze azijnoplossing in de koelkast wel een dag of 3 goed.
Slakkenborrelbrood met knoflookboter
Dit heb je nodig voor de kruidenboter:
- 100 gram roomboter op kamertemperatuur
- 3 tenen knoflook, fijngeraspt
- 15 gram bieslook
- 1 klein handje spinazie
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
Dit heb je nodig voor het deeg:
- 450 gram bloem
- ½ tl zeezout
- 1 zakje (16g) bakpoeder
- 125 gram koude boter, in blokjes
- ± 150 ml karnemelk, dunne magere yoghurt of anders volle melk
- 1 ei, losgeklopt
Zo maak je het:
Maak de groene kruidenboter door alle ingrediënten ervoor fijn te malen in de keukenmachine of in een kleine hakmolen. Zet opzij.
Verwarm voor de oven voor op 220°C. Heet dus.
Doe alle bloem, zout, bakpoeder en boter in een keukenmachine of grote kom. Kneed kort maar goed: tot de boter met de bloem tot grove korrels zijn geworden.
Giet de yoghurt of karnemelk erbij en kneed alles tot een samenhangende bal. Misschien heeft u minder vocht nodig, maar misschien ook meer. Kijk zelf even, dat heeft alles met luchtvochtigheid en bloemsoort te maken.
Bestuif het aanrecht met bloem. Druk de bal deeg uit tot een rechthoekige plak van 1 cm dikte, ongeveer 15 x 25 cm. Besmeer met de kruidenboter. Rol de lap deeg op vanaf de korte kant. Snij in 8 plakken van 1 ruime cm dikte. Leg de krullen op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met losgeklopt ei.
Bak ze in ongeveer 10-12 min., afhankelijk van de grootte, halverwege de baktijd. Keer ze met een paletmes en bestrijk nu de achterkant met ei. Bak ze nu nog circa 8 minuten af of tot ze mooi goudbruin zijn. Serveer warm.
Eet smakelijk!
Dit komt uit De Streken van Van Boven, uitgezonden op 17 december 2021.