Yvette gaat naar de Beemster, waar ze kerstig geurende peertjes stooft, het geheim hoort achter de lekkerste mislukte Beemsterkaas en een fonkelnieuw eigen Beemster streekgerecht met geitenkaas presenteert. Zelf de stoofpeertjes maken? Hieronder vind je het recept!

Benodigdheden

nagerecht (4-5 personen)

  • 10 kleine stoofperen (liefst Gieser Wildeman), geschild maar met de steeltjes eraan gelaten, kroontje aan de onderkant verwijderd. 
  • ½ citroen, schoongeboend en in schijven
  • 3-4 blaadjes laurier
  • Een flinke duim gember, in dunne schijfjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 eetl. venkelzaad
  • 1 fles witte wijn
  • 150 gram lichte basterdsuiker

Kijk de uitzending terug

Bereiding

Zet de stoofpeertjes rechtop naast elkaar op de bodem van in een wijde pan. Verdeel de rest van de ingrediënten, erover en breng de boel zachtjes aan de kook. Draai het vuur laag en laat de peertjes 45 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan. 

De peren zijn gaar wanneer je met een scherp mesje er makkelijk doorheen kunt prikken. Er moet geen weerstand zijn. 

Laat de peren ietsje afkoelen en schep ze op een mooie glazen schaal. Overgiet ze met de saus uit de pan en geef bij een plankje kaas uit de Beemster.

Eet smakelijk!

Deel dit artikel