Vandaag precies een jaar geleden, op 6 september 2017, was de allereerste aflevering van The Big Escape op televisie. Onder leiding van Lauren Verster gingen twaalf bekende Nederlanders de strijd met elkaar aan in een spel gebaseerd op de razend populaire escape rooms. We blikken terug op een paar spannende momenten.

'Behoorlijk hardcore'

Presentatrice Lauren Verster: “Meespelen met The Big Escape bleek behoorlijk hardcore. Sommige spelers werden na een paar dagen echt een beetje koekoek. Dat vond ik ook niet zo gek want je speelt de héle dag een spel. Dan zit je net lekker rustig aan de lunch, blijk je je onverwacht toch middenin een escaperoom te bevinden en moet je, door middel van verbanden leggen, rekenen, weetjes, puzzelen en samenwerken, toch weer alles geven om de ruimte uit te komen. En altijd zoemt op de achtergrond de strategische vraag: deel ik mijn gevonden informatie zodat ik bondjes met anderen kan sluiten of houd ik alles voor mezelf? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet de volgende ben die naar huis gestuurd wordt?”

Hoe zat het ook alweer?

Escape rooms zijn onwijs populair in Nederland, ze worden bijvoorbeeld vaak gezien als het perfecte personeelsuitje. Voor The Big Escape werden echter geen bestaande escape rooms gebruikt, speciaal voor het programma zijn een militaire basis, een verlaten vliegveld en het terrein van Radio Klootwijk omgebouwd tot een ontsnappingsruimte. In teams deden de deelnemers allerlei opdrachten waarin zij probeerden te ontsnappen. Na iedere ontsnapping moest de minst presterende deelnemer noodgedwongen vertrekken.

Deze BN'ers deden mee

Actrice Eva van der Gucht, komediant en televisiemaker Lieven Scheire, regisseuse Linda Hakeboom, ex-wielrenner Michael Boogerd, Olympisch schaatskampioene Annette Gerritsen, acteur Tygo Gernandt, programmamaker Giel de Winter, presentatrice Nance Coolen, acteur Harry Piekema, model en presentatrice Nadia Palesa, Braboneger Steven Brunswijk en beautyvlogster Nikkie de Jager.

Spannende momenten

Om nog één keer te genieten van The Big Escape, hier een paar spannende momentjes op een rij.

"We gaan knallen, jongens"

Plannetje smeden

Wat is die Eva toch technisch, hè

En de winnaar is...

Na de spannende finale in aflevering 10 kan er maar één de winnaar zijn... Linda Hakeboom wint The Big Escape! Haar hoogtepunten:

Deel dit artikel