Expert: Europees aardewerk en Regout. Suzanne Lambooy is conservator toegepaste kunst in het Kunstmuseum Den Haag. Zij maakt daar tentoonstellingen zoals Koninklijk Blauw - Het mooiste Delfts aardewerk van Willem en Mary (2020), Delfts Wit - Het is niet alles blauw dat in Delft blinkt (2013) en Het Wonder van Delfts aardewerk (2012).

Hiervoor was zij als conservator keramiek en glas in Paleis Het Loo verantwoordelijk voor de jaarlijkse gedekte kersttafels en het project Delfts blauw in de paleistuinen (2016). Zo’n vijf jaar werkte ze in de kunsthandel van Robert Aronson, met wie ze nu afwisselend aan Tussen Kunst & Kitsch deelneemt. Daarnaast heeft ze gewerkt bij veilinghuizen Sotheby’s Amsterdam en Christie’s Amsterdam. Suzanne maakt deel uit van de keuringscommissie Europese keramiek van kunstbeurs PAN Amsterdam.

Liefde voor antiek

Dankzij de liefde voor antiek en curiosa van haar moeder struinden ze samen rommelmarkten en kringloopwinkels af. Van de eerste opbrengsten van haar bijbaantje kocht ze, toen ze vijftien jaar was, een doos vol losse serviesdelen bij het Venduehuis in Den Haag. De spanning van de veilinghamer met het ‘eenmaal, andermaal’ was onvergetelijk. Ze ging in Amsterdam conservering en restauratie van glas en keramiek studeren en werkte in de weekenden als student bij de kijkdagen van Christie’s.

De verhalen van kunsthandelaren en museum-mensen aan wie ze daar de voorwerpen liet zien, deden haar ervan dromen om ooit expert te worden bij Tussen Kunst & Kitsch. Toen ze vervolgens bij Christie’s op de keramiekafdeling ging werken studeerde ze in de avonden Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. 

Museumtip: Het Princessehof in Leeuwarden

In dit Oranjepaleis en het geboortehuis van de beroemde kunstenaar M.C. Escher is nu het nationale keramiekmuseum van Nederland gevestigd. Combineer het met een bezoek aan de Menkamaborg in Uithuizen en logeer in het Tichelaarhuis in Makkum (Sitchting Hendrick de Keyser) en je bent gegarandeerd van een fantastisch keramiekweekend. 
 

Deel dit artikel