Een aflevering van Tussen Kunst & Kitsch vanuit diverse musea waar weer waardevolle voorwerpen en curiosa boven tafel komen.

Tijdens de derde aflevering van een nieuw seizoen Tussen Kunst & Kitsch op woensdagavond 12 maart 2014, stuit expert Willem de Winter op een tekening van een vrouw van de Italiaanse beeldhouwer Giacomo Manzu. Daarnaast komt een Holbeneske nekhanger aan bod bij expert Martijn Akkerman. 

Giacomo Manzu (1908-1991) was een belangrijke Italiaanse beeldhouwer. In museum Beelden aan Zee is er een paar jaar geleden een tentoonstelling van zijn werk geweest. Hij was het 12e kind uit een gezin van 14. Zijn vader was schoenmaker en koster. Hij begon als houtsnijder en maakte later kerkelijke beelden. Hij ontwierp ook de kerkpoorten voor de Sint Pieterskerk in het Vaticaan. In Nederland zijn de bronzen deuren van de Laurenskerk in Rotterdam van zijn hand.

Willem de Winter, expert schilderijen 19e en 20ste eeuw praat in deze aflevering van Tussen Kunst & Kitsch over een tekening van een vrouw van de hand van Manzu.

Expert juwelen, parels en edelstenen, Martijn Akkerman vertelt dat het om een ‘Holbeineske hanger’ gaat, genoemd naar Hans Holbein. Dit komt omdat ze op portretten van Hans Holbein voorkomen. In 1861 zijn deze ontwerpen opnieuw uitgegeven en naar aanleiding daarvan zijn deze hangers gemaakt. Akkerman vertelt in de uitzending welke stenen er in deze hanger zitten. Zo vertelt hij dat men aan de achterkant haar of een miniatuur kon verbergen, omdat het een memorie of liefdeshanger is.

Uitgezonden 12 maart 2014

Deel dit artikel