Wat is kunst en wat is kitsch? Experts beoordelen voorwerpen van bezoekers. Soms waardevol, soms prullaria. In de uitzending vanuit het Noordbrabantsmuseum in Den Bosch komen onder andere een vlinderboek en een schilderij met voorstelling van een landschap aan bod.

In de uitzending vanuit het Noordbrabantsmuseum in Den Bosch komen onder andere een vlinderboek en een schilderij met voorstelling van een landschap aan bod.

Vlinderboek 

Dit is de eerste druk van een boek over de metamorfoses van rups naar vlinder, gemaakt door Jacobus l’ Admiraal in 1774. Het is heel bijzonder dat het boek compleet is. Voorin staan de beschrijvingen van de rupsen en vlinders, achterin alle afbeeldingen. Deze zijn op de ene kant met een koperen plaat met inkt in het papier gedrukt. Van die natte inkt druk is dan op de andere zijde van het boek een afdruk gemaakt (dus zonder de koperplaat en daarmee zonder de indruk van die plaat). Die afdruk is met de hand ingekleurd. Boeken over de natuur is een typisch 18de eeuws fenomeen. De interesse in de natuur is een teken van de verlichting. 

Schilderij met voorstelling van een landschap 

De schilder J.A. Bogaerts is geboren in Den Bosch en later naar Wassenaar verhuisd. Hij was een hele conservatieve man. Hij schilderde prachtige stillevens. In het Noord-Brabants Museum hangen ook twee schilderijen van Bogaerts. Hij  heeft een eigen identiteit en schilderde met precisie, ook nog op latere leeftijd. Hij schilderde op deze manier toen hij een jaar of 70 was. Hij heeft ooit een reis gemaakt naar het land van zijn helden: Renoir en Monet. In het dorp Bougival, waar de Seine een bocht maakt, heeft hij schetsen gemaakt die hij later in zijn atelier heeft uitgewerkt.

Uitgezonden op 12 november 2014

Deel dit artikel