Wat is kunst en wat is kitsch? Experts beoordelen voorwerpen van bezoekers. Soms waardevol, soms prullaria.

Vanuit het Modemuseum in Hasselt bespreken Nelleke van der Krogt en haar team weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Tekening Fritz van den Berghe

Frits van den Berghe is samen met zijn vrienden Constant Permeke en Gustave de Smet, één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Vlaams expressionisme. Van den Berghe schilderde echter aanvankelijk fijngevoelige impressionistische werken, met een symbolistische inslag. Pas in de eerste wereldoorlog veranderde hun stijl. Van den Bergh en De Smet vluchtten in de oorlog uit België naar Nederland. In Nederland ontwikkelden zij het Vlaams Expressionisme. Van den Berghe stuurde zijn vriend Permeke, die in Engeland verbleef om te revalideren, voorbeelden van hun nieuwe stijl. Waarschijnlijk is deze tekening op die manier in Londen terecht gekomen. Een tekening van dit formaat duidt doorgaans erop dat het hier om een laatste fase van een voorstudie gaat. In 2013 kocht de eigenaar de tekening in zeer slechte staat bij een antiquair in Engeland voor 200 euro. Wat zal de huidige waarde zijn?

Devotiekastje met beeld van Madonna met kind

De huidige eigenaar heeft dit familiestuk gekregen van zijn grootmoeder. Hij twijfelt of het beeldje bij het kastje hoort. En dat is terecht, want expert Jan Beekhuizen vertelt dat het een ‘huwelijk’ is tussen een Antwerps beeld met een kastje dat in Luik gemaakt is. De madonna met kind staat op een halve maansikkel en ze vertrapt ‘het kwaad’: een slang! De slang heeft een appel uit het paradijs in zijn bek, dat symboliseert de zondeval. Maria op de maansikkel symboliseert de kuisheid. Bovenop het kastje staat een houten beeldje van een engel die op een skelet en een slang staat, dit symboliseert dat het kwaad wordt bestreden. Deze houten engel is er later aan toegevoegd, maar stamt wel uit de 18e eeuw.

Uitgezonden op woensdag 15 oktober 2014

Deel dit artikel