Vanuit diverse musea in Nederland bespreken Nelleke van der Krogt en haar team weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

 Japans kaststel

In de uitzending van 16 april onder meer een Japans kaststel. Dit kaststel telt vijf delen. Het heeft biscuit dekselknoppen in de vorm van honden of leeuwtjes. Het opvallendst is dat het puntgaaf is, en dat na honderden jaren! Ook zitten alle deksels er nog bij. Hoewel er veel van dergelijke kaststellen in Nederland waren, vindt men ze zelden zo gaaf.

Het was een geliefde kastdecoratie in het Groningerland op kasten en schoorstenen. In Groningen hield men vooral van bont gekleurd porselein. In Friesland daar en tegen had men vanouds een sterke voorkeur voor blauw Chinees porselein. Nog altijd zijn 5-delige kaststellen een gewild export artikel o.a. naar Amerika.

Twee houten sculptuurtjes

Verder in deze uitzending twee houten sculptuurtjes. Expert Remco van Leeuwen vertelt dat dit twee delen zijn van de zijflanken van een retabel. Dit was een altaarstuk, dat achterin het koor van de kerk stond. Gezien de voorstellingen zal waarschijnlijk het levensverhaal van Christus op het retabel zijn afgebeeld. Hieronimus heeft de Bijbel van het Hebreeuws naar het Latijn vertaald. Anna ten Drieën is de voorstelling van de Heilige Anna, haar dochter Maria en het kleinkind Jezus. Omdat het in de 19e eeuw in de mode was om de sculptuurtjes schoon te maken, zijn ze nu wat sleets; vroeger waren ze gepolychromeerd, nu zijn alleen in de nerven nog wat kalkresten zichtbaar.

Deze beeldjes zijn typisch voor Antwerpen, dat zie je aan de gezichtjes en aan het hout. Het Antwerpse houtsnijwerk was zo goed van kwaliteit, dat dit soort retabels door heel Europa gevraagd werden. 

Uitgezonden op 16 april 2014

Deel dit artikel