Wat is kunst en wat is kitsch? Experts beoordelen voorwerpen van bezoekers. Soms waardevol, soms prullaria.

Vanuit het Fries Museum in Leeuwarden bespreken Nelleke van der Krogt en haar team weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst. Met in deze uitzending onder andere een schilderij van Thomas Heeremans en Art Deco juwelen.

Schilderij Thomas Heeremans

De vader van de huidige eigenaresse heeft dit schilderij ooit eens cadeau gekregen. Maar het naamplaatje 'F. Mans' leverde op internet niets concreets op. En dat kan kloppen, want expert Willem Jan Hoogsteder vertelt dat er eigenlijk THMans staat. En dat is Thomas Heeremans, een 17e-eeuwse schilder die herkenbaar is aan bijvoorbeeld de lange figuren die hij in dit winterlandschap heeft geschilderd. Het winterlandschap was en is nog altijd een zeer geliefd onderwerp op schilderijen. De prachtige lijst is niet origineel maar uit de 19e eeuw, de oorspronkelijke lijst zal zwart geweest zijn. Ondanks een paar restauraties gaat het hier toch om een waardevol schilderij.

Juwelen

De huidige eigenaresse heeft prachtige juwelen geërfd van haar moeder. De juwelen komen uit de familie van haar moeder, waarschijnlijk van haar Belgische overgrootmoeder. Expert Robin Peters is meteen erg enthousiast als hij de juwelen onder ogen krijgt. De kleinere armband en broche werden heel soms gedragen als juwelen voor elke dag, maar waren eigenlijk bedoeld voor het avondtoilet. De andere combinatie; met de bredere armband, is echt gemaakt voor het avondtoilet. De broche kan ook uit elkaar gehaald worden en zo op drie manieren worden gebruikt: als broche, als hanger, en als klip op het revers. De juwelen zijn typerend voor de Art Deco periode, met hun strakke lijnen en bruggetjes tussen de schakels. De broche en de armband horen oorspronkelijk wel bij elkaar. De diamanten zijn briljant geslepen; dat wil zeggen dat de onderkant van de steen in de vorm van een frietzak is geslepen, zodat de diamant meer schittert dan wanneer de onderkant vlak zou zijn. Peters vertelt dat je diamanten beoordeelt op ‘de 4 C’s’: Clarity, Cut, Colour en Carat (briljant, zuiverheid, kleur en grootte). De diamanten in deze juwelen scoren op alle onderdelen goed. Vaak zie je zwarte stippen in een diamant als de kwaliteit slecht is, maar daar is in dit geval geen sprake van. De diamanten zijn heel helder en dus van een uitstekende kwaliteit!

Uitgezonden op 22 oktober 2014

Deel dit artikel