Vanuit het Aviodrome in Lelystad bespreken Nelleke van der Krogt en haar team weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Tussen Kunst & Kitsch stuit onder andere op een zeldzame karaf uit de 17e eeuw, die gemaakt is door ‘de Rembrandt onder de graveurs’, Willem Jacobsz. van Heemskerck. Ook is er een zitstoel van Gerrit Rietveld te zien.

Turquoise karaf van Van Heemskerck

Expert Kitty Laméris, krijgt in deze uitzending een bijzonder zeldzame turquoise karaf gegraveerd met diamant op haar tafel. Deze is gemaakt door ‘de Rembrandt onder de graveurs’, Willem Jacobsz. van Heemskerck, die leefde in de Gouden Eeuw van 1613 tot 1692. Zijn handelsmerk was het etsen op glas, gebruikmakend van diamanten lijnen. Van Heemskerck was een belangrijk man in Leiden, zo was hij was één van de belangrijke textielbaronnen van de stad. Behalve graveur was Van Heemskerck in z’n vrije tijd ook dichter. In diamant gegraveerd staat de tekst ‘gebruik elk ding tot nut’ op de karaf. Voor zover bekend is er maar één dezelfde karaf met dezelfde tekst bekend en die staat in het Rijksmuseum. Deze is precies gelijk, alleen de dop is niet origineel. Bij de bezoekster die deze kunstschat meebracht staat- ie ‘gewoon in een nisje op de schoorsteenmantel terwijl onze beide katten er langs jakkeren’.

Rietveld-zitstoel

In deze uitzending behandelt expert Frans Leidelmeijer een zitstoel van Gerrit Rietveld. De eigenaar vertelt dat de stoel van ‘mijnheers’ schoonouders is. Zij hebben de stoel in 1972 gekocht voor 300 gulden. Dat was in die tijd veel geld. De schoonouders kenden G. van de Groenekan, timmerman van Rietveld. De stoel is nooit eerder getaxeerd. De stoel wordt nu nog thuis veel gebruikt, hij staat bij een bureau met de computer’.

De stoel is een ontwerp uit 1919 van Panga-Panga hout. Dat is een exotische houtsoort uit oost Afrika. Rietveld maakte stoelen met veel plankjes en latten. Hij begon met de rood-blauwe stoel, die was ook uit 1919. Deze stoel is minder uitbundig van kleur, voornamelijk bruin, maar heeft op de koppen van de latjes kleuren.

Gerard Thomas (Gerrit) Rietveld (Utrecht, 24 juni 1888 - aldaar, 25 juni 1964) was een Nederlands architect, grafisch ontwerper en meubelontwerper. Hij ontwierp ook enige boekbanden waaronder één voor De Gemeenschap in 1925. Hij is vooral bekend als lid van De Stijl en pionier van het Nieuwe Bouwen.

Uitgezonden op 23 oktober 2013

Deel dit artikel