Vanuit Museum De Fundatie in Zwolle bespreken Nelleke van der Krogt en haar team weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Expert Bas Hesselink stuit op verzameld werk uit de 17e eeuw van dichter Cats. Daarnaast komt een gegraveerd glas met een afbeelding van een walvisvaart bij expert Anna Laméris aan bod.

Bas Hesselink, boeken, prenten, gravures en tekeningen-expert: ‘’Dit boekwerk is een verzameld werk van de Nederlandse dichter Jacob Cats. Het kwam uiteindelijk in handen van de Zwolse dichter Rhijnvis Feith. Rhijnvis Feith kreeg de opdracht van de staat om de gedichten van Cats te herschrijven naar het toenmalige, moderne Nederlands. Cats beschrijft in het boek (1655) hoe het dagelijkse leven werkte. Men kan onder andere lezen hoe een meisje het hof gemaakt moet worden en hoe je je moet gedragen bij ouderen. Als je niet kon lezen, was dat geen probleem. Het boek heeft namelijk prenten waarop je kunt zien hoe je je moest gedragen. In het boek vind je daarnaast ook een pagina met kinderspelen.’’

Het boekwerk komt bij de eigenaar uit de familie. Zijn familie heeft het van de familie van Rhijnvis Feith gekregen in de eind 19e, begin 20e eeuw.

"Het glas is een prachtig gegraveerd exemplaar, midden in de 18e eeuw gemaakt. In het glas is een afbeelding van een walvisvaart gegraveerd. Op het glas staat de naam van het schip: ‘Johannes’. Van de drie schepen die op het glas gegraveerd staan, was Johannes het grootste. Extra bijzonder aan dit glas is dat er een brief bij is bewaard, die waarschijnlijk onder de voet van het glas heeft gezeten. Op die brief staat de herkomst geschiedenis’’, aldus Anna Laméris, expert in glas en keramiek. Het glas is een familiestuk en is nog steeds in de familie waarvoor het oorspronkelijk gemaakt is. Waarschijnlijk is het voor of door een voorouder besteld. In de familie is er onderzoek gedaan en daaruit bleek dat een voorvader schepen bezat en naar walvisgronden ging. Daardoor is het glas gebaseerd op de walvisvaart. 

Uitgezonden op 26 maart 2014

Deel dit artikel