Vanuit Museum of the Image MOTI in Breda bespreken Nelleke van der Krogt en haar team weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst

Tussen Kunst & Kitsch stuit onder andere op een zeezicht van de schilder Hendrik Willem Mesdag en een stel Chinese olielampen.

Schilderij Mesdag

Expert Willem de Winter behandelt een zeezicht uit de 19e eeuw van de Nederlandse schilder Hendrik Willem Mesdag. Hij was één van de belangrijkste schilders van de Haagsche School en zeezichten met bomschuiten waren zijn favoriete thema’s. De eigenaar van het kunstwerk die bij De Winter aan tafel komt, vertelt dat een bevriend echtpaar het werk kocht tijdens een vakantie in een snuisterijenwinkel in Boedapest voor 1.850 euro. Maar eigenlijk vinden ze het geen van beiden mooi, dus ligt het nu in de kelder. Het schilderij verkeert in extreem slechte staat. Het is ruw uit de lijst gesneden en bedoekt, de vernislaag is zwaar vervuild en er zijn wat beschadigingen zichtbaar in de verf. Het roept om restauratie. De Winter vertelt wat het nu waard is...

Schilder Mesdag, bij het grote publiek bekend vanwege het Panorama Mesdag, bouwde samen met zijn vrouw een aanzienlijke kunstcollectie op en was mecenas voor meerdere kunstenaars. Het echtpaar liet hun hele collectie en huis na aan de stad, nu bekend als Museum Mesdag. Hendrik Willem Mesdag werd geboren in Groningen en verhuisde naar Den Haag, waar hij veel aan zee schilderde. Hij stuurde twee werken naar de Salon in Parijs en won direct een gouden medaille. De Fransen vonden de zeezichten van Mesdag mooier dan de schilderijen van hun eigen Courbet!

Chinese olielampen

Tijdens deze aflevering krijgt expert Joseph Estié een mooi gaaf stel Chinese olielampen uit de 19e eeuw op tafel. De eigenaar van de twee lampen is van Japanse afkomst. Zijn vader kocht het vijftien jaar geleden om ze te verkopen in Japan. Als de eigenaar slechts één lamp had gehad, was het veel minder waard geweest dan nu. Deze lampen horen als stel bij elkaar, dan is het compleet.

Uitgezonden op 30 oktober 2013

Deel dit artikel