Vanuit Museum Kranenburgh in Bergen bespreken Nelleke van der Krogt en haar team weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst. Met in deze uitzending onder andere een winkeltrommel in de vorm van een vliegtuig en een aardenwerken majolica papkom.

Vanuit Museum Kranenburgh in Bergen bespreken Nelleke van der Krogt en haar team weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst. Met in deze uitzending onder andere een winkeltrommel in de vorm van een vliegtuig en een aardenwerken majolica papkom.

Blikken vliegtuig

Deze winkeltrommel in de vorm van een vliegtuig kon gevuld worden met 5 kilo King-pepermunt en prijkte dan uitnodigend op de toonbank, vanwaar de zakjes gevuld konden worden. King pepermunt wordt sinds 1902 in Sneek gemaakt en ontleent zijn naam aan de beginletters van de woorden: Kwaliteit – In – Niets – Geëvenaard. Dit blik is rond 1920 in Dordrecht gemaakt door de firma Weduwe Beckers & Zonen. Dit is de periode waarin het passagiersvliegtuig zijn opmars maakt. De tekening is lithografisch aangebracht. Vliegen staat voor de toekomst en een modern levensgevoel. Een gevoel dat het pepermuntje waarschijnlijk ook na wilde streven, vandaar de keuze voor dit reclameblik. Het blik is in zeer goede staat en helemaal origineel, hetgeen uitzonderlijk is. De eigenaar verzamelt vliegtuigen en zag dit blik bij een veiling. Het was destijds te duur voor hem, maar later vond het hetzelfde vliegtuig op Marktplaats binnen zijn budget.

Papkom

Dit is een Noord-Nederlandse aardewerken majolica papkom. Majolica is aardewerk van niet wit bakkende kleisoorten, bedekt met deels lood- en deels tin glazuur waardoor een witte ondergrond ontstaat waarop kleurige decors werden aangebracht. Eén van de families die in Haarlem zeer succesvol was in het vervaardigen van majolica was de familie Verstaeten. In 1642 kwam er een ruzie tussen vader en zoon waardoor er een splitsing in de markt kwam. De oude heer Verstraeten bezigde zich voortaan slechts met het maken van Majolica volgens de traditionele manieren, en de zoon ging zich juist richten op de modernere varianten in de faience, dat meer leek op het Chinese porselein. In die tijd at men in Nederland eigenlijk nog niet van aardewerk, maar van hout of tin. Dit is dus duidelijk een sier kom, dat bij de geboorte als cadeau werd gegeven. Ondanks zijn enorme leeftijd ziet de kom er nog zeer goed uit. De vader van de eigenaar heeft het tijdens zijn werkzaamheden in Noord Holland in een bouwput gevonden.

Uitgezonden op 5 november 2014

Deel dit artikel