In Tussen Kunst en Kitsch kwam een schilderij van 'kunstpaus' Hendrik Pieter Bremmer aan het licht. Dankzij de vooruitziende blik van Bremmer kocht Helene Kröller-Müller haar eerste werk van Vincent van Gogh, in een tijd dat deze schilder nog niet zo bekend was. 

Stilleven van kunstpaus H.P. Bremmer

Hendrik Pieter Bremmer, beter bekend als H.P. Bremmer (1871 - 1956), speelde een belangrijke rol in de Nederlandse kunstwereld. Hij was onder andere docent, handelaar, expert, verzamelaar en schreef boeken. Maar hij begon als kunstschilder. En zo kan het dat in Tussen Kunst en Kitsch van 12 december 2022 een stilleven van zijn hand aan tafel verscheen. 

Expert Pieter Jorissen vertelt dat Bremmer het werk, bestaande uit stipjes, in 1902 schilderde. Aangezien Bremmer van groot kunsthistorisch belang is geweest, wil elk gerenommeerd museum in Nederland wel een schilderij van hem hebben. Jorissen schat het schilderij daarom op een waarde van minimaal 16.000 euro.

En dan te bedenken dat het stilleven in de keuken hangt...

Persoonlijk adviseur van Helene Kröller-Müller

Bremmer was erg geïnteresseerd in de kunststromingen van zijn tijd en ging al snel lesgeven aan verzamelaars. Zo bepaalde hij in principe wat er in Nederland aangekocht werd. Eén van die verzamelaars was in 1905 Helene Kröller-Müller, die met haar man stichter is van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. 

Dankzij Bremmer komt Kröller-Müller voor het eerst in aanraking met moderne kunst. Ze nodigt hem uit om privéles te komen geven en hij wordt haar persoonlijk adviseur bij het kopen van kunst. Onder de leiding van Bremmer maakt Kröller-Müller een begin met haar verzameling.  

Bremmer-Vincent-van-Gogh-Bosrand.jpg
Vincent van Gogh - Bosrand (augustus-september 1883). Kröller-Müller Museum
Bremmer-Vincent-van-Gogh-Bosrand.jpg

Oog voor Vincent van Gogh

Bremmer had oog voor Nederlandse kunstenaars die een nieuwe weg kozen waaronder Charley Toorop en Bart van der Leck. Én hij zag als een van de eersten hoe belangrijk Vincent van Gogh was. Op zijn advies kocht Kröller-Müller in 1908 de eerste werken van de destijds nog redelijk onbekende kunstenaar. 

Ze koopt in die tijd de schilderijen: ‘Bosrand’, ‘Vier uitgebloeide zonnebloemen’, ‘De Zaaier’ en ‘Mand met citroenen en fles’. Bremmer heeft negentig schilderijen en meer dan 150 tekeningen van Van Gogh voor Kröller-Müller kunnen aankopen. Zo hebben de kunstwerken van Vincent van Gogh een belangrijke rol in de verzameling van Anton en Helene Kröller-Müller gekregen en heeft het museum de op één na grootste Van Gogh-collectie ter wereld.

Deel dit artikel