Vanuit kasteel Groeneveld in Baarn, taxeert expert Willem de Winter een schilderij van een bijzonder dubbeltalent. De huidige eigenaren kochten het ooit voor 500 gulden.

De inmiddels overleden echtgenoot van mevrouw kocht dit schilderij rond 1967 van een aangetrouwde tante. Het hing al jaren bij die tante thuis, maar zij vond het zelf niet zo mooi. Meneer betaalde er vijfhonderd gulden voor.

De taxatie 

Expert Willem de Winter vertelt dat dit schilderij is gemaakt door Jacobus van Looy. Hij was een dubbeltalent; hij kon zowel goed schrijven als goed schilderen. Er is zelfs een vijfjaarlijkse prijs voor dubbeltalenten naar hem vernoemd, die is al gewonnen door mensen als Wim T. Schippers, Armando en Lucebert.

Van Looy zat lang in een weeshuis en schreef daar autobiografisch werk over. Hij vertaalde ook boeken, onder meer Shakespeare. Men omschreef zijn taalgebruik als ‘schilderend met woorden’. In zijn schilderijen spelen sferen en kleuren een grote rol. Hij schilderde veel bloemen en vruchten uit zijn eigen tuin, het Teylers Museum kocht een paar jaar geleden het grote schilderij met een bloemenzee ‘De Tuin’ aan. In zijn tijd was er niet veel belangstelling voor zijn werk, maar zijn collegaschilders hadden een hele hoge waardering voor hem.

Dit schilderij met appels is een heel fris, impressionistisch schilderij. De waarde die Willem de Winter hieraan toekent is dan ook 15.000 euro!

Deel dit artikel