In Tussen Kunst en Kitsch vanuit Art Center Hugo Voeten Herentals kreeg expert Rob Driessen een bordje van de hand van Pablo Picasso onder ogen.

De eigenaar was secretaris van de communistische jeugd in België, en hij ging in 1954 als afgevaardigde van de  Communistische Partij naar een congres in Parijs. Daar waren een paar duizend Fransen, en enkele afgevaardigden uit verschillende Europese landen. Die afgevaardigden kregen als dank voor hun komst na afloop allemaal zo’n bordje dat beschilderd is door Picasso voor die gelegenheid. De eigenaar vermoedt dat Picasso net als hijzelf een communist was: ‘Je vais au communisme comme je vais à la source’, (Ik ga naar het communisme zoals ik naar de bron ga) schijnt Picasso gezegd te hebben.

La colombe de la paix

Volgens expert Rob Driessen zijn er waarschijnlijk zo’n 13 van deze bordjes gemaakt met de vredesduif, La colombe de la paix. Picasso werd op zijn zestigste gegrepen door de keramiek, toen hij in Zuid-Frankrijk ging wonen en daar een pottenbakker leerde kennen. Hij vond het een prachtig, puur ambacht. Hij zat niet zelf achter de draaischijf, maar vervormde wel de natte vazen tot vrouwfiguren of dieren, die hij dan beschilderde. En hij beschilderde veel borden en schalen. Hij verkocht het voor weinig geld, hij vond dat dit soort keramiek voor iedereen betaalbaar moest zijn.

De waarde die Rob Driessen aan dit bordje toekende is maar liefst 30.000 euro!

Kijk de uitzending vanuit Art Center Hugo Voeten Herentals van 27-9-2017 nog een terug

Deel dit artikel