Tijdens een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch komen bezoekers met prachtige verhalen langs. Renske Nauta bracht een bijzondere herinnering mee naar een opnamedag: een schilderij dat haar herinnert aan haar Javaanse moeder. Ze wilde graag weten of het schilderij meer dan alleen emotionele waarde heeft.

‘Het hing jarenlang bij mijn moeder boven de bank, als herinnering aan haar geboorteland. Zij kwam van Java. In 1956 is ze met mijn Friese vader in Jakarta getrouwd. Datzelfde jaar kwam ze naar Nederland. Mijn vader werkte voor de toenmalige Condensfabriek Friesland in Leeuwarden en was veel op zakenreis. Tijdens een van zijn reizen naar Indonesië heeft hij dit schilderij voor haar gekocht.

Mijn moeder heeft Java altijd erg gemist. Vooral de geuren, van de durian-vruchten en kretek-sigaretten. Toch duurde het dertig jaar voordat ze voor het eerst terugging. In 1986 hebben we samen Java bezocht. Dat was echt een geweldige ervaring. Ze genoot er enorm van om ’s ochtends, wanneer het nog koel was, voor de hotelkamer op het platje te zitten. Kopi tubruk-koffie erbij, sigaretje. En dan maar Pasar-Maleis kletsen met de mensen die voorbijkwamen.

Ook ik vond het er heerlijk. Ik heb tot mijn negentiende in Friesland gewoond en werd daar soms een beetje gepest vanwege mijn uiterlijk. In Indonesië viel ik helemaal niet op. Inmiddels leeft mijn moeder niet meer, maar dit schilderij doet me nog altijd denken aan die tijd op Java.’

Uitkomst: Het schilderij heeft alleen emotionele waarde.

Dit artikel is afkomstig uit MUZE. Benieuwd naar meer artikelen uit het kunstmagazine van AVROTROS? Vraag dan een gratis exemplaar van MUZE aan. 

Deel dit artikel