De eigenaar kreeg dit lichtobject begin jaren zeventig van zijn moeder. Zij vond het echt wat voor hem, omdat hij technisch is. Maar hij had er niet echt interesse voor, en het heeft bij hem veertig jaar op zolder gelegen. Tot een jaar of twee geleden, toen ‘heeft hij het licht pas gezien’! Nu staat het thuis in zijn werkkamer. Hij vindt het heel rustgevend. Waarschijnlijk heeft zijn moeder de kunstenaar gekend, zij woonde in Limburg en verhuisde later naar Den Haag, net als Ber Mengels.

In Tussen Kunst en Kitsch laat expert Paul van Rosmalen zijn licht schijnen op dit bijzondere object en taxeert het op 5.000 euro.

Ber Mengels kwam uit een mijnwerkersgezin. In 1950 trok hij van Limburg naar Den Haag en daar werd hij vooral bekend als schilder van de nieuwe Haagse School. In de jaren zestig heeft hij geëxperimenteerd met bewegende kunst en lichtobjecten. Dat was in de tijd van de ‘op art’ (optical art, kunst met optische illusies) en kinetische (bewegende)kunst.

Kunstenaars als Vasarely en Tinguely waren prominenten uit deze stromingen. Kunstenaars zochten naar gewone, simpele materialen en naar andere vormen dan alleen schilderen. Dit werk past dus helemaal in die tijd.

Deel dit artikel