Deze klok zit al lang in de familie van meneer, hij heeft hem via erfenis verkregen. Toen hij ging studeren heeft zijn tante er even op gepast, maar inmiddels staat de klok al jaren in de kamer. Als er visite is, zet hij het slagwerk even uit, anders krijgt hij het gevoel dat hij de visite naar huis stuurt doordat het geluid zo hard is!

In Tussen Kunst en Kitsch taxeert Fred Kats deze bijzondere pendule en waardeert de klok op 13.000 - 15.000 euro.

De pendule is gemaakt in Frankrijk, maar in Nederland verkocht door de Italianen Truffino & Giovino in Amsterdam. Zij waren naar Nederland geëmigreerd en hadden een voornaam handelshuis van luxegoederen. Ze waren ook leverancier van Lodewijk Napoleon en Paleis ‘t Loo. Ze trokken met hun klokken, pendules en sieraden door het hele land langs jaarmarkten. 

De twee fluitspelende figuurtjes duiden op de mythe van de faun Marsyas en zonnegod Apollo, die ook God van de muziek was.  als zon op de slinger staat afgebeeld. Marsyas vond een dubbelfluit en leerde die zo goed bespelen, dat hij Apollo met zijn lier uitdaagde tot een duel. Apollo won, omdat hij zijn lier ook ondersteboven kon bespelen, en dat kon Marsyas niet nadoen met zijn fluit. Daarna mocht Apollo met Marsyas doen wat hij wilde….Marsyas werd levend gevild.
 

Deel dit artikel