De neven Yamen Balleh en Malik Am Ali uit Eindhoven nemen een bijzondere vondst mee naar een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch in Tilburg. Het is een tekening die zij vonden op zolder van hun opa in Syrië. 

Malik: 'Toen onze oma overleed en we haar huis in Syrië leeg gingen ruimen, kwam deze tekening boven water. Onze opa, die eerder overleed, bleek hem al die tijd op zolder bewaard te hebben'. 

blockquote
in de rechterbovenhoek staat de naam Leonardo da Vinci
 

Yamen: ' Wij wisten helemaal niet dat opa dit had. En al ben ik niet zo geinteresseerd in kunst, deze tekening vind ik heel interessant.' Het is getekend op ontzettend oud papier. Op de achterkant staat een Ottomaanse stempel met het jaartal 1324 en in de rechterbovenhoek staat de naam Leonardo da Vinci'.

Als de tekening echt blijkt te zijn, willen de neven het verkopen. Het geld sturen ze dan naar hun familie in Syrië en misschien kunnen Malik en Yamen wel een bedrijf beginnen. Voor Malik is 2 miljoen genoeg...

Dit was de uitkomst:
Volgens expert Laurens Hesselink is dit helaas geen echte Da Vinci. Leonardo Da Vinci heeft nooit in deze stijl getekend. Het papier is echter wel 600 jaar oud. Ook de stempel achterop is authentiek. 

Dit artikel komt uit MUZE - het magazine voor kunstleden van AVROTROS

Tekst: Maaike Pilgram
Beeld: Annemarie Bax

Deel dit artikel