In Tussen Kunst en Kitsch vanuit het Groninger Museum en het Spoorwegmuseum Utrecht taxeert Wim Bouwman een tegeltableau, Willem de Winter een schilderij en Martijn Akkerman een ring.
Uitzending zondag 14 juli 2019, 20.25 uur op NPO 1, herhaling van woensdag 23 januari 2019
Groninger Museum, 11 september 2017
Voorstelling: musicerend gezelschap
Herkomst: Perzië
Datering: ca. 1850
Materiaal: aardewerk
Toen de schoonouders van de huidige eigenaresse 50 jaar geleden gingen verhuizen, gooiden ze heel veel spullen ingepakt bij hun zoon en schoondochter op zolder. De spullen zijn altijd meeverhuisd, en mevrouw heeft de dozen eigenlijk pas recent geopend. Toen vond ze dit tegeltableau, ze vindt het prachtig en heeft het thuis een mooi plekje gegeven.
Expert Wim Bouwman vertelt dat dit tableau is gemaakt in Perzië tijdens de Kadjaren dynastie. Dit was de laatste dynastie van Perzië, tussen 1794 en 1925, waarbij het vorstenhuis Kadjar regeerde. In die periode zien we het einde van de ontwikkeling van de tegels, en tegelijkertijd een revival van oude stijlen. We zien de hoogtepunten van de tegelindustrie van de afgelopen eeuwen terug in deze tegel, met verschillende invloeden zichtbaar in het Iznik motief maar ook de Indiase sfeer van de bloemen. Het is met reliëf geperst en geglazuurd. Vroeger keken handelaren niet om naar dit soort tegels omdat ze de 19e eeuw te min vonden.
De waarde van dit tableau is volgens Wim Bouwman 6.000 euro
Groninger Museum, 11 september 2017
Voorstelling: spelende kinderen op het strand
Maker: Johannes Evert Hendrik Akkeringa (1861-1942)
Herkomst: Den Haag
Datering: rond 1900
Materiaal: olieverf op paneel
De grootmoeder van mevrouw heeft dit thuis hangen en kleindochter besloot om er mee naar Tussen Kunst en Kitsch te gaan. Expert Willem de Winter verteld dat het is geschilderd door Johannes Evert Hendrik Akkeringa. Hij is geboren in Nederlands Indië maar groeide op in Den Haag. Hij behoort tot de eerste generatie Haagse School schilders, de absolute top. Hij woonde aan zee. Zijn strandjes zoals deze ziet men het liefst, hoewel hij ook bijvoorbeeld bloemstillevens schilderde en later zijn eigen kinderen. Hij schilderde dit in zijn atelier. Het doek is typerend voor de Haagse School, met die prachtige lucht, het water en het land. De sfeer in het werk is heel belangrijk, hij geeft een mooie impressie van het moment van de dag.
Willem de Winter kent hier een waarde aan toe van 15.000 euro.
Spoorwegmuseum Utrecht, 6 november 2017
Herkomst: Waarschijnlijk Frankrijk
Datering: 1920-1925
Materiaal: briljant geslepen diamant en robijn
Afmetingen: 1,2 x 0,5 cm
Deze ring is van de 93-jarige moeder van meneer. Het is een erfstuk, zij heeft hem nooit gedragen en het ligt in een juwelendoosje. Uit voorzorg hebben ze dit weggehaald uit het verzorgingstehuis waar zijn moeder nu verblijft.
Expert Martijn Akkerman vertelt dat het gaat om een Art Deco ring, heel strak gestyleerd. De diamant is van anderhalve karaat en heeft een hele grote helderheid. De diamant is kussenvormig, met afgeronde hoeken. Dit noem je Bolsjewiek slijpsel omdat het in Rusland ook vaak voorkwam. Het is een platte ring, kenmerkend voor die tijd omdat het onder de handschoen kon worden gedragen. De gekalibreerde robijntjes zijn op maat gemaakt voor deze ring.
In Nederland zie je meestal saffier, omdat dat beter bij blonde mensen voorbij is. In traditionals gebruikte mannen vaker robijn in juwelen, dat past beter bij mensen met donker haar: de kleur van duivenbloed rood. Het is dus waarschijnlijk dat deze ring niet uit Nederland maar uit Frankrijk komt.
Volgens Martijn Akkerman heeft de ring een waarde van 8.000 euro.