Vanuit het Rijksmuseum in Amsterdam taxeert expert Wim Bouwman een Vajradhara Adi-Boeddha beeld. De eigenaar heeft dit beeld kocht het in 1969 gekocht bij een antiquair in Amsterdam voor 2800 gulden.
Al vanaf zijn zevende is de eigenaar geïnteresseerd in Tibet door het lezen van de strip ‘Kuifje in Tibet’. Later kwam daar zijn interesse voor het Boeddhisme bij. En in 1969 kocht hij de boeddha voor 2.800 gulden.
Voorstelling: zittende boeddha
Herkomst: Tibet - 16e eeuw
Materiaal: brons (cire perdue, in aantal stukken gegoten)
Afmeting: H 54cm, B 43cm
Expert Wim Bouman vertelt dat het hier gaat om een beeld van Vajradhara. Dat is Adi-Boeddha, oftewel de allereerste verlichte boeddha. Het is de boeddha waar alles uit voortkomt; hij is zelfscheppend. Typerend is de houding van de handen, gekruist voor de borst. Ook het bliksemwapen (vajra) met daaronder de bel (ghanta) zijn kenmerkende attributen voor de Vajradhara.
Dit Tibetaanse beeld heeft een typisch plat gezicht met samengetrokken ogen en doet strenger aan dan bijvoorbeeld wanneer zo’n beeld uit Nepal zou komen. Die zijn lieflijker. Deze boeddha zit op een dubbele lotustroon. Onderin het beeld kan de priester bij inwijdingsrites papierrollen met teksten stoppen om te bezielen. Dit werkt pas als het beeld dicht is. Dan pas vinden gelovigen dat het een goed werkend beeld is.
De waarde die Wim Bouwman aan de boeddha toekent is 60.000 euro