‘Valentijn Masselink-Knobben (11) uit Nijverdal is met zijn moeder bij een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch in de hoop meer te weten te komen over een klein, maar bijzonder potje. ‘Dit is het wonderpotje dat ik van mijn oma Rita heb gekregen. Maar wat is het waard?

Toen oma nog leefde, vertelde ze me altijd over de spannende avonturen die het potje beleefd had. Oma kreeg het potje van haar oma, die het op haar beurt weer van haar oma had gekregen. Ik dacht dat het wel vierhonderd jaar oud kon zijn. En dat het ooit een theepotje was, maar dat het heel langzaam is gekrompen. Net zoals mensen krimpen als ze oud worden. Maar de meneer die er net naar heeft gekeken, vertelde ons dat het zo klein is omdat het een olielampje is. En dat het meer dan 1700 jaar oud is! Het is nu niet meer het wonderpotje, maar het wonderlampje van oma Rita.’

Waarde: enkele tienduizenden euro's.
oma Rita's wonderlampje
Waarde: enkele tienduizenden euro's.

Waarde: enkele tienduizenden euro's

Valentijn en zijn moeder zijn naar aanleiding van de opnamedag in contact gekomen met twee musea die het potje in hun collectie willen opnemen, omdat er een afbeelding van de godin Artemis (godin van de jacht en de enige dochter van Zeus) op staat. Dat maakt dit olielampje bijzonder. De emotionele waarde is voor Valentijn en zijn moeder echter veel hoger! 

Dit artikel komt uit MUZE - het magazine voor kunstleden van AVROTROS
Tekst: Dorien Duivenvoorden
Beeld: Henri Verhoef

Deel dit artikel