Een legendarische opname, is die van het gebroken handvat. Tijdens de uitzending op 6 maart 2013 vanuit het Kröller Müller Museum, bespreekt Mieke Zilverberg aan tafel bij Nelleke van der Krogt, een bronzen kannetje uit de Romeinse oudheid dat de eigenaar heeft opgedoken met een metaaldetector.

Schrik

Om te illustreren hoe handig je ermee kon schenken, tilt Mieke Zilverberg het kannetje op maar tot schrik van de aanwezigen breekt het handvat af. 'Nou, dat komt goed uit, want dit handvat wilde ik even laten zien', probeert ze zich uit de genânte situatie te redden. 'Ik hoop dat meneer niet schrikt', lacht ze zenuwachtig, terwijl de meneer en Nelleke juist wat angstig kijken. 'Dit handvat is uit een latere tijd, dus wat ik los in mijn handen heb is een reparatie die er een eeuw later aan is gezet.'


Redding

'Dus zo praat je je eruit', reageert Nelleke. Met de opmerking 'Wat ben je toch een slimme vrouw' voelt ze goed aan hoe ze de situatie kan redden. Zilverberg en het publiek barsten in lachen uit.

 Ondanks het breken van het handvat worden de onderdelen op een waarde van minimaal 10.000 euro geschat. 'En dat voor kapotte stukken', reageert de vinder.

De hele uitzending terugkijken

Practical joke

Vlak voor haar afscheid in 2014 wordt pas aan Nelleke verklapt dat ze in het ootje is genomen door Mieke. Ook de regisseur, het camerateam en de meneer die het kannetje meebracht, zaten in het complot. Het oor was al los van het kannetje en zat tijdens de opname provisorisch vastgeplakt met een stukje kauwgom. Een practical joke die vervolgens nieuws werd op de Nederlandse televisie.

Deel dit artikel