Wat is er leuker dan lekker struinen tussen oude spullen op brocantes? Wij Nederlanders zijn er dol op en vooral op vakantie is het een favoriete bezigheid. Hoe je die parel tussen de prullaria vindt, hoor je van onze Tussen Kunst en Kitsch experts. Deze keer tips van Emiel Aardewerk.  

Een brocante kan spannend zijn, vooral als je weet waar je op moet letten. Natuurlijk kan je aardig wat opsteken door het kijken naar Tussen Kunst en Kitsch. Ook het bekijken van museumcollecties helpt bij het trainen van je oog en het uitbreiden van je kennis. Om Nederlands zilver te ontdekken op bijvoorbeeld antiekmarkten hoef je niet ver te reizen. De kans is het grootst dat je dat namelijk in Nederland aantreft.

Miniatuur zilver

Kijk vooral naar miniatuur zilver, daar is relatief meer van overgebleven dan van de grote stukken en daarom zal je eerder miniaturen kunnen “ontdekken”. 

  • Let naast de kwaliteit ook op de zilverkeuren die vrijwel altijd op de onderkant van miniaturen staan. Staan er niet meer dan twee willekeurig geplaatste keuren op en kan je die makkelijk “lezen” zonder vergrootglas? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een 18e eeuws miniatuur in handen.
  • Staan er drie of vier keuren netjes op een rijtje (vaak op de bovenkant van de stukjes) dan is het na 1814 gemaakt en is de waarde een fractie van zijn 18e eeuwse voorbeeld.

Ben je in het buitenland, dan is het helemaal leuk om op jacht te gaan naar zilveren miniaturen. Als je in het buitenland een stukje tegenkomt is de kans heel groot dat het een Nederlands stukje is omdat het zo’n typische Nederlandse mode was om miniatuurzilver te maken.

Nu weet je waar je op moet letten. Misschien lukt het je wel om een miniatuur te spotten zoals te zien was in de uitzending vanuit Museum Beelden aan Zee.  

Miniatuur
miniatuur zilver uitzending 2017
Miniatuur

Emiel Aardewerk vertelde dat de vogelkooi is gemaakt door Pieter van Somerwil, een Amsterdamse zilversmid die zich specialiseerde in miniatuurzilverwerk. De waarde die hij aan de drie miniaturen toekende is:

  • linnenmand ter waarde van 5.000 euro
  • lantaarn ter waarde van 7.500 euro
  • vogelkooi ter waarde van 9.000 euro

En wil je weten of je een goede aankoop hebt gedaan, kom dan naar één van de opnamedagen van Tussen Kunst en Kitsch.

Deel dit artikel