Wat is er leuker dan lekker struinen tussen oude spullen op brocantes? Wij Nederlanders zijn er dol op en vooral op vakantie is het een favoriete bezigheid. Hoe je die parel tussen de prullaria vindt, hoor je van één van onze Tussen Kunst en Kitsch experts. Deze keer tips van Bas Hesselink.

Een van de grootste boekenmarkten van Europa is de Deventer Boekenmarkt en vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in augustus. Lekker rondsnuffelen tussen het grote aanbod, waar je vast wel iets van je gading kunt vinden. Een paar tips waar je op moet letten bij het kopen van boeken:

 • Compleetheid 
  Kijk goed of het aantal bladzijden en platen compleet is
 • Reeks
  Als een boek uit meerdere delen bestaat nooit een los deel kopen, maar de complete reeks. 
 • 'Nette' Conditie 
  Koop nooit boeken met vlekken, scheuren, vuile blazijden etc.
 • Jaartal en druk 
  Let bij (strip)boeken vooral op het jaartal waarin het boek gedrukt is en welke druk het is. Eerste drukken zijn meestal veel geld waard! Latere drukken van “voordelig” geprijsde heiligen levens, theologische verhandelingen, prekenbundels, etc. zijn over het algemeen in Nederland nog minder waard!
 • Koop iets over een onderwerp wat je oprecht interesseert
  Zoals bijvoorbeeld kok Danny Jansen die in 2016 aan tafel kwam met zijn kookboek van Auguste Escoffier. Maar ook de eigenaar van het getijdenboekje dat hij ooit op vakantie bij een brocante in Frankrijk kocht, kan hierover meepraten.

Wil je weten of je een goede aankoop hebt gedaan, kom dan naar één van de opnamedagen van Tussen Kunst en Kitsch. 

Deel dit artikel