Wat is er leuker dan lekker struinen tussen oude spullen op brocantes? Wij Nederlanders zijn er dol op en vooral op vakantie is het een favoriete bezigheid. Hoe je die parel tussen de prullaria vindt, hoor je van onze Tussen Kunst en Kitsch experts. Deze keer tips van Jan Beekhuizen.  

De beste brocantes zijn in Engeland en Frankrijk. Op de brocantes staan professionele brocanteurs, in tegenstelling tot de Vide Grenier, waar particulieren staan die hun troep kwijt willen. 

Helaas kan ik niet anders aangeven dan dat je een ervaren iemand moet zijn om de pareltjes er tussen uit te halen. Maar je kunt er toch leuke dingen kopen en ga dan af op je smaak en koop dingen die je in eerste instantie leuk vindt en waar je graag tegenaan wil kijken. Een belangrijke tip: koop nooit kapot goed, ook al is de prijs nog zo laag. Dus koop gave objecten! 

Kennis en ervaring

Het belangrijkste, in verband met het herkennen van vervalsingen, is het hebben van materiaalkennis. Zonder die kennis ben je nergens. Je doet ervaring op door veel in je handen te hebben en goed te kijken. Je moet het oppervlak - de  tinhuid - kunnen lezen. Maar ook stijlkennis is van belang. Een goed voorbeeld is de volgende anekdote:

Thee uit 1574

Er gebeuren soms geestige dingen aan de tafels van de experts tijdens een opnamedag: zo kwam er eens iemand met een tinnen theepotje bij Jan Beekhuizen. ‘Het was duidelijk gemaakt in het begin van de twintigste eeuw, en dat vertelde ik ook. Maar de mensen waren ervan overtuigd dat het in 1574 gemaakt was, omdat het op de bodem stond. Ik heb ze toen uitgelegd dat dat geen jaartal is, maar een serienummer! En dat we in de zestiende eeuw nog helemaal geen thee kenden in Europa…’
 


En wil je zeker weten of je eventuele aankoop de moeite waard is, kom dan naar één van de opnamedagen van Tussen Kunst en Kitsch.

Deel dit artikel