Zoals ieder jaar, vindt in Lille (net over de Belgische grens) de grootste vlooienmarkt van Europa (Braderie de Lille) plaats. Met de tips van onze Tussen Kunst en Kitsch experts kom je vast beslagen ten ijs.

Deze groots opgezette brocante die dit jaar van zaterdag 3 september - zondag 4 september 2022 plaatsvindt, beslaat met ruim 12.000 kramen de hele binnenstad. Dé iplek dus om die ene bijzondere aankoop te doen. De verkopers variëren van professionals uit de antiekwereld tot particulieren die van hun spulletjes af willen.

Brocante vs Vide-greniers

Bij brocante (vlooienmarkt) gaat het vaak om oudere tweedehands spullen die in trek zijn. Een verzamelobject met een mooi verhaal. Vide-grenier betekent letterlijk ‘zolderopruiming’ en wordt vrijwel in elk dorp op het platteland georganiseerd. Brocantes worden meestal in wat grotere steden gehouden. 

Nog even wat verzameltips van onze experts:

1. Kijk of er een merkteken of jaartal op zit
Belangrijk voor objecten van zilver, kristal, keramiek of glas, Zilver en goud kun je herkennen aan de keurtekens en cijfers. Let bij (strip)boeken vooral op het jaartal waarin het boek gedrukt is en welke druk het is. Eerste drukken zijn meestal veel geld waard!

2. Kies voor kwaliteit
Bij goud of zilver is het belangrijk om te weten wat het goud- of zilvergehalte is. Bekijk van vazen en andere glasobjecten even de onderkant: deze kan afgeslepen zijn en eventueel een merk of signatuur bevatten. Volg met je duimnagel de omtrek van de onder- en bovenrand. Zo kun je kleine beschadigingen opsporen, en bij geglazuurd aardewerk eventueel zachte plekjes voelen waar een afgesprongen scherf is opgevuld en overgeverfd.

3. Let op het materiaal
De waarde van het object is afhankelijk van het materiaal waarvan het gemaakt is. Porselein, luxe houtsoorten en kristal zijn meer waard dan 'gewone' materialen. Kristal herken je bijvoorbeeld aan de schittering en stevigheid van het glas. Een handige tip voor zilver: neem een magneetje mee, echt zilver is namelijk niet magnetisch! Ook een loep mag natuurlijk niet ontbreken, vooral handig bij schilderijen.

4.  Conditie
De conditie waarin het object verkeert is natuurlijk ook belangrijk. Is het object intact en zijn er geen beschadigingen? Een slechte staat kan de waarde enorm naar beneden halen. Tegelijkertijd zijn gerestaureerde objecten ook meestal minder waard dan objecten die nog in originele staat verkeren.

5.  Succesvol kopen
Nog een laatste tip voor het succesvol inkopen op de rommelmarkt is van expert Rob Driessen. De oude tactiek: ‘ik doe net of ik het een prul vind’ heeft een averechts effect op de verkoper. Toon gewoon je enthousiasme over het voorwerp en ga vervolgens zakelijk maar charmant in onderhandeling, goede kans dat het je dan voor een leuk prijsje gegund wordt.

En zoals al onze experts je aanraden: koop vooral iets omdat je het mooi vindt.  

Goede jacht!

Deel dit artikel