De kans dat je op een vrijmarkt een kunstwerk vindt, is klein. Maar het kan wel. Het overkwam de eigenaresse van dit bijzondere item, waarmee zij in Museum Kranenburgh Bergen bij een verbaasde Mieke Zilverberg aan tafel kwam.

Koningsdag 2016

De eigenaresse kocht dit object op Koningsdag in Utrecht, bij een kraampje van een Engelse man. Hij moest van zijn vrouw de vele spullen die hij verzameld had eens opruimen. Ze vond het bijzonder, heeft het nooit eerder gezien, weet ook niet wat het is en heeft er twee euro voor betaald….

blockquote
Dit is echt niet te geloven, een droom
Mieke Zilveberg

Voetenzak van een mummie

Expert Mieke Zilverberg kan het bijna niet geloven en vertelt dat dit de onderkant van een voetenzak van een mummie is. De onderkant van de sandalen, gepolychromeerd met een schaakbordpatroon, is duidelijk te zien. In het midden daartussenin een papyrus scepter, als amulet voor verjonging.

Onderaan zijn twee geketende gevangenen te zien – een negroïde en een semitische. Waarschijnlijk heeft de mummie dus overwinningstochten gemaakt in zowel midden Afrika, als in landen ten oosten van Egypte het huidige Iran/Irak). Mummies werden voorzien van een masker, een borststuk en een voetenzak, waar dit dus een deel van is.

Voetenzak van een mummie
(L) onderkant (R) in originele staat
Voetenzak van een mummie

De waarde die Mieke Zilverberg hieraan toekent is: 3.500 euro. Een hele goede aankoop dus. 

Onze vrijmarkt tips

  • Neem een loep mee. Zo kun je bijvoorbeeld goed kijken of het een echt kunstwerk is of een gedrukte poster van een kunstwerk. Ook signaturen zijn soms met het blote oog moeilijk te zien.
  • Let op het merk. Van serviesgoed wil je bijvoorbeeld alles van Gouda hebben, stelt onze expert. En ook aardewerk van regout uit Maastricht komt volgens hem weer in trek. En bij zilverwerk moet je letten op het zilvermerk Z1 of Z2, alleen dan gaat het om echt zilver.
  • Maar koop vooral iets wat je mooi vindt en wie weet ben je net zo fortuinlijk als de eigenaresse van deze mummie 'voetenzak'.
  • 7 tips van Radar om koopjes te scoren
Uitzending Museum Kranenburgh Bergen - mummie 'voetenzak'
Deel dit artikel