Paula Versteeg (42) uit Aarle-Rixtel heeft een bijzonder familiestuk meegenomen naar een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch. Van een bevriende non kreeg de opa van Paula dit doek. Ze wil graag meer weten over dit bijzondere familiestuk.

clock update 26 jan 2021, 8:38
rectificatie

Uit nadere informatie blijkt dat het geen religieuze kelkdoek is, maar een stoplap waarop meisjes vroeger oefenden om textiel te leren stoppen.

Haar Rotterdamse opa werd in juni 1939 tijdens de mobilisatie in het Brabantse Deurne gestationeerd. Hij was hospik in het Sint-Jozef Liefdegesticht, een ziekenhuis opgericht door de zusters Franciscanessen uit Veghel. Hier werkte hij onder de supervisie van zuster Balduin. Blijkbaar tot volle tevredenheid, want toen de Duitsers in 1940 Nederland binnenvielen en opa moest vluchten, kreeg hij deze altaardoek als aandenken.

‘Mijn opa en zuster Balduin hadden een goede band. Na de oorlog bleef hij verbonden met Brabant; in Deurne werd hij verliefd op mijn oma. Hij leerde haar kennen bij de kapper waar alle soldaten naartoe gingen. Die kapper was de broer van mijn oma. Ook met zuster Balduin heeft hij contact gehouden. Zij woonde in Veghel en opa bracht haar weleens een bezoek, op de brommer met een van de kinderen achterop. De altaardoek vind ik prachtig. Ik ben er heel voorzichtig mee en heb ‘m nog nooit gewassen.’

De waarde van deze kelkdoek was door de Tussen Kunst en Kitsch-expert niet in te schatten. Wel werd Paula aangeraden de doek inderdaad nooit te wassen.

Dit artikel is afkomstig uit MUZE. Benieuwd naar meer artikelen uit het kunstmagazine van AVROTROS? Vraag dan een gratis exemplaar van MUZE aan. 

Deel dit artikel