Kunst biedt troost en dat kunnen we wel gebruiken in deze tijden. Maar wat is nou het beste kunstwerk om mee in quarantaine te zitten? We vragen het elke week aan een expert van Tussen Kunst & Kitsch. Deze week is dat Robert Aronson, expert Europees aardewerk. Hij droomt het liefst weg bij een bijzonder Delfts blauw vergezicht van Frederik van Frytom. 

blockquote
Frytom is echt de Rembrandt van het aardewerk.
Robert Aronson

Even naar het Rijksmuseum

Robert Aronson mist vooral het Rijksmuseum. Even binnenlopen, even een half uurtje onder de kunst zijn. Waar hij dan graag langs loopt, is een Delfts blauwe plaat van Frederik van Frytom. “Dit zou ik nu heel graag boven de eettafel willen hebben. Het is zo ontzettend gedetailleerd, je kunt er uren naar kijken”. Die details zitten hem bijvoorbeeld in de precisie waarmee de boombladeren en de bakstenen van de brug zijn geschilderd en in het kleurverloop van donker naar licht om het perspectief kracht bij te zetten. “Frytom is echt de Rembrandt van het aardewerk”. 


Van formaat

Frederik van Frytom (1632-1702) leefde precies in de eerste bloeiperiode van het Delfts aardewerk. Hij is een van de weinige plateelschilders die met naam en toenaam bekend is. Meestal was alleen te lezen bij welke fabriek het was vervaardigd, maar het werk van Frytom in het Rijksmuseum is gesigneerd door de schilder zelf, een zeldzaamheid. Ook de grootte van de plaat is uitzonderlijk. Bakovens waren in die tijd meestal niet veel groter dan 1 kubieke meter. Deze plaat van 105 centimeter breed zal er dus net in hebben gepast.

Perspectief 

Frytom schilderde een geïtalianiseerd landschap, een verzonnen omgeving met Italië als inspiratie. In de verte zijn twee steden te zien. “Als je zoveel thuis zit, is het natuurlijk fijn om vergezichten in huis te halen”, legt Aronson uit. “Het biedt perspectief”. En dat kunnen we wel gebruiken in deze tijd. Toch is de aardewerkexpert niet negatief over de quarantainetijd. Het biedt volgens hem ook nieuwe kansen, omdat mensen weer tijd hebben om met hun interieur bezig te zijn. “Je bent thuis, je kijkt om je heen, dan kun je toch beter iets moois aan de muur hebben hangen”. Een mooi perspectief. Net als dat van Frytom!

Deel dit artikel