Kunst biedt troost en dat kunnen we wel gebruiken in deze tijden. Maar wat is nou het beste kunstwerk om mee in quarantaine te zitten? We vragen het elke week aan een andere expert van Tussen Kunst & Kitsch. Deze week is dat Jan Beekhuizen, expert in onedele metalen, beeldhouwwerk en volkskunst. Hij koos een houten paneeltje met een bijzondere symbolische betekenis.

blockquote
We willen allemaal het liefst vluchten voor het virus, maar tegelijkertijd is het een periode van rust.
Jan Beekhuizen

Rustperiode

Er zijn vele kunstwerken over de vlucht van Jozef, Maria en Jezus naar Egypte. Iconisch is het beeld van het drietal trekkend door de woestijn op een ezel. Maar zelden zie je een afbeelding van het rusten tijdens de vlucht. Kunstexpert Jan Beekhuizen is in het bezit van zo’n bijzonder object. Een paneeltje van palmhout uit eind 16e eeuw met daarop Jozef leunend op het zadel van de ezel en Maria die Jezus de borst geeft. Een ontroerend tafereeltje als je weet dat ze een vermoeiende reis achter de rug en nog voor de boeg hebben. 

jan_beekhuizen_Lucas_Gassel_-_Vlucht_naar_Egypte.jpg
Lucas Gassel - Vlucht naar Egypte (1542)
jan_beekhuizen_Lucas_Gassel_-_Vlucht_naar_Egypte.jpg

Vlucht naar de tuin

Beekhuizen vindt dit paneeltje mooi passen bij deze tijd. “We willen allemaal het liefst vluchten voor het virus, maar tegelijkertijd is het een periode van rust”. Zelf ‘vlucht’ hij vaak naar zijn tuin in Osdorp. Daar is hij beschermd tegen besmetting en vindt hij rust. Thuis kijkt hij graag naar het paneeltje, dat hij vorig jaar kocht van een particulier. “De kwaliteit van dit werk is fantastisch, het is zo mooi gemaakt”. Wie deze credits toekomt, is helaas niet bekend. In de 16e eeuw werd zoiets bijna nooit gesigneerd. Waarom deze anonieme maker juist het rustmoment boven de spanning van de vlucht koos als onderwerp, daar kunnen we ook enkel naar gissen. Maar dat we nu zelf ervaren hoe spannend een periode van rust kan zijn, staat buiten kijf.

Een tevreden mens

De vraag met welk kunstwerk Jan Beekhuizen in quarantaine zou willen zitten, dat hij niet in bezit heeft, weet hij zo een-twee-drie niet te beantwoorden. Een tevreden mens, zou je kunnen zeggen, die alles bezit wat hij nodig heeft: een huis, een tuin en een bijzonder houten paneeltje.

Deel dit artikel