Kunst biedt troost en dat kunnen we wel gebruiken in deze tijden. Maar wat is nou het beste kunstwerk om mee in quarantaine te zitten? We vragen het elke week aan een andere expert van Tussen Kunst & Kitsch. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman trapt af met een eeuwenoud liefdesjuweel. 

blockquote
Wat we nu nodig hebben is liefde.
Martijn Akkerman

De kracht van Cupido

Meer dan 400 jaar geleden gaf een bruidegom dit kostbare juweel aan zijn bruid. Stralend van geluk zal zij het op haar borst gedragen hebben als symbool van liefde en eeuwige trouw. Geen van beiden zal toen hebben kunnen bedenken dat het vier eeuwen later door duizenden bezoekers van de Hermitage Amsterdam bewonderd zou worden. Het sieraad is namelijk onderdeel van de tentoonstelling ‘Juwelen!, schitteren aan het Russische hof’.

Oorspronkelijk zou de tentoonstelling tot 3 mei 2020 te zien zou zijn, maar vanwege de corona-maatregelen is het museum tijdelijk gesloten. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman was gastconservator van deze indrukwekkende tentoonstelling en koos dus niet toevallig voor deze cupido-hanger als favoriet werk om mee in quarantaine te zitten. 

“Wat we nu nodig hebben is liefde”, vertelt hij. “En daar staat deze hanger symbool voor”. Die liefde ziet hij gelukkig volop om zich heen. Sinds de corona-crisis lijkt men meer aandacht voor elkaar te hebben en dat doet hem deugd. Ondanks dat hij zelf ziek is geweest (hij liep het virus op tijdens de kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht), ziet hij deze vreemde periode ook als iets positiefs. “Ik denk dat we er veel van kunnen leren”.

Symboliek

Het juweel zou hij thuis op een standaard in de woonkamer zetten. “Ik zou er uren naar kunnen kijken”. Er is namelijk genoeg te zien en te ontdekken aan dit kunstwerk. De geëmailleerde hanger is versierd met edelstenen, diamanten en parels en is tot in de kleinste details afgewerkt. Helemaal bovenaan zijn twee ineengevouwen handjes te zien, symbool voor eeuwige trouw. De drie parels onderaan staan voor de heilige drie-eenheid, voor hoop, geloof en liefde en voor schoonheid, kracht en wijsheid. “Er schuilt ongelooflijk veel symboliek in dit ene juweel”, aldus Akkerman. 

martijnakkerman2.png
Martijn Akkerman in actie
martijnakkerman2.png

Zeldzaam

Het juweel is ook nog eens ontzettend zeldzaam. “Naar mijn weten bestaan er nog maar drie van zulke amor-hangers”, zegt Akkerman. “Het is bijzonder dat dit bewaard is gebleven”. De zeldzaamheid, de symboliek en de oudheid van dit liefdescadeau biedt hem op dit moment steun. “Omdat het zo oud is, zal het al heel veel mensen troost en schoonheid hebben geboden”. Laten we hopen dat het nog heel veel langer bewaard zal blijven. En laten we hopen dat ook de liefde voor elkaar bewaard blijft. Ook na de quarantainetijd!

Deel dit artikel