Kunst biedt troost en dat kunnen we wel gebruiken in deze tijden. Maar wat is nou het beste kunstwerk om mee in quarantaine te zitten? We vragen het elke week aan een andere expert van Tussen Kunst & Kitsch. Deze week is dat Suzanne Lambooy, expert in toegepaste kunst. Ze koos voor een kunstwerk in de openbare ruimte, zodat de hele buurt ervan kan genieten.
Verbonden met de buren
Het kunstwerk waar Suzanne Lambooy mee in quarantaine wil zitten, past niet in haar huis. Maar dat vindt ze helemaal niet erg. Ze houdt natuurlijk ook van de kunst bij haar thuis, de persoonlijke objecten, maar als ze dan toch uit alles mag kiezen, zou ze vanuit haar raam willen uitkijken op het 'street art' kunstwerk Perception van de Franse kunstenaar eL Seed. Het werk zou dan niet alleen voor haarzelf zijn, maar voor de hele buurt. ‘In deze tijd ben je opeens meer verbonden met je buren, je probeert er wat meer voor elkaar te zijn’.
Calligraffiti
En dat is precies waar Perception over gaat: verbinding. eL Seed maakt grootschalige graffiti-kunstwerken in de openbare ruimte en laat zich daarbij inspireren door Arabische kalligrafie. Zijn ‘calligraffiti’ laat mensen anders naar een bepaalde wijk kijken. Op die manier hoopt hij vooroordelen weg te nemen. Het werk dat Lambooy koos is te zien in 'Garbage City', een arme wijk in Caïro waar voornamelijk vuilnisophalers wonen. ‘Er heersen veel vooroordelen over deze mensen. Ze zouden vies zijn en minderwaardig. Maar eL Seed wijst er juist op dat dit de mensen zijn die de stad schoonhouden en dat ze heel hard nodig zijn’. Lambooy legt een link tussen de beroepen die door de corona-crisis opeens in een ander licht komen te staan: de zorg, schoonmakers, vakkenvullers.
Wie het zonlicht wil zien, moet eerst zijn ogen uitwrijven
Om de betekenis van dit werk te snappen moet je op precies de goede plek staan. eL Seed heeft namelijk delen van het werk op de wanden van verschillende gebouwen gespoten. Vanuit één plek vormen alle delen een geheel en is er een koptisch-christelijke spreuk te lezen: ‘Wie het zonlicht wil zien, moet eerst zijn ogen uitwrijven'. Het vertelt ons dat we beter moeten kijken, want met een ander perspectief zie je mensen voor wie ze echt zijn.
Lambooy zou de mensen uit haar eigen buurt, waar veel verschillende culturen samenwonen, heel graag samenbrengen met een werk van eL Seed. Want dat is wat kunst kan doen, verbinden. Juist in deze vreemde tijden!