Met gegil en blikken vol verbazing hoorden zij het aan: Hun zilveren broodmand met olie- en azijnstel, gemaakt door de bekende Haagse zilversmid Reinier de Haan, was maar liefst 60.000 euro waard!

De taxatie door expert Emiel Aardewerk in het Stedelijk museum Alkmaar was in de tweede aflevering, op 20 januari 2016 te zien. Peter, de eigenaar van dit unieke stuk, vertelt over dit bijzondere tv-moment.

Waar heel Nederland van droomt, gebeurde jullie echt: een erfstuk blijkt een ware kunstschat.

Ja! Dit is een huwelijkscadeau van mijn moeder. Zij had het op haar beurt weer van haar oma gekregen. We hadden geen idee wat het waard was. Mijn vrouw volgt dit programma altijd en zij wilde naar de opnames om naar wat spulletjes te laten kijken. Als je mij had verteld dat het 1500 euro waard was, had ik het ook geloofd.

En toen kwam het gesprek met Emiel Aardewerk aan de grote tafel en stelde hij vast dat dit unieke stuk maar liefst 60.000 euro waard is.

Ik kon het gewoon niet geloven. Ik keek naar mijn vrouw want die zat te gillen. Zij realiseerde het zich meteen, maar ik besefte mij het pas nadat Emiel Aardewerk het voor de tweede keer zei. Ik was hartstikke blij! Ik heb na de uitzending meteen mijn moeder gebeld. Ik vertelde haar dat het cadeautje dat ze had gegeven best wel veel geld waard was. Zij vond het ook geweldig. We krijgen alleen maar leuke reacties sinds de uitzending gisteren. Buren, kennissen, vrienden en familie: de telefoon staat roodgloeiend.

oh...

En nu? Verkopen?

Nee, dat zeker niet. Maar het geeft wel een dubbel gevoel om zo’n kostbaar bezit te hebben. Het mandje stond eerst gewoon in de kast, maar we hebben het nu toch maar ergens anders veilig opgeborgen. Aan de ene kant zijn we natuurlijk heel blij, maar aan de andere kant is het jammer dat we er nu niet meer zo onbevangen van kunnen genieten.

Wat adviseert u andere mensen die twijfelen of dat ene familiestuk wel echt de moeite waard is om te laten taxeren?

Altijd gaan. Je kunt van tevoren echt niet inschatten of iets wel of niet iets waard is. We zaten tijdens het wachten naast een mevrouw met een enorme zilveren vaas. We dachten: dat wordt het klapstuk! Maar dat bleek niks waard. En dan zijn wij met ons kleine olie- en azijnstel ineens wel het klapstuk. Ongelooflijk!

Deel dit artikel