Een van de oudste Europese schaakspelen, gemaakt in de 12e of 13e eeuw, heeft er weer een speelstuk bij! Het schaakstuk lag jarenlang in een laatje en werd destijds in een antiekwinkel voor vijf pond gekocht. 

Het schaakstuk is onderdeel van het beroemde Lewis-schaakspel, gemaakt in Noorwegen. Er werden begin 19e eeuw voor de Schotse kust 93 stukken van het Lewis-schaakspel gevonden, bijna vier complete spelen. Waarschijnlijk zijn de spelen in Schotland aangespoeld na een middeleeuwse schipbreuk.

Van vijf pond naar tonnen

In 1964 in Edinburgh werd het schaakstuk voor vijf pond gekocht, door de opa van de huidige eigenaar. Onlangs is de eigenaar naar Sotheby's gegaan om het stuk te taxeren en de taxateur wist het meteen: dit is een ontbrekend schaakstuk van het beroemde Lewis-schaakspel. Volgende maand wordt het schaakstuk geveild. Dit is de eerste keer dat een Lewis-stuk op de veiling te vinden is. Naar schatting is de waarde tussen de 600.000 en één miljoen pond. 

Dit nieuwsbericht is afkomstig van NOS.nl.

Nog meer pareltjes

Geen ontdekking van bijna een miljoen pond, maar geregeld worden er 'pareltjes' gevonden bij Tussen Kunst en Kitsch. Zo is onderstaand schilderij gekocht bij de kringloop voor 75 euro, met een waarde van 10.000 euro (Uitzending 30-1-2019 - Kasteel Ruurlo).

Deel dit artikel