De laatste keer Tussen Kunst en Kitsch met Nelleke van der Krogt. Na ruim 12,5 jaar stopt de AVROTROS-presentatrice met het presenteren van het populaire programma en gaat zij met pensioen. Tijdens de aflevering vanuit verschillende musea, neemt zij afscheid met een persoonlijke boodschap die zij voor haar kijkers heeft opgenomen.

Bronzen huisaltaar

Jaap Polak, expert Niet-Westerse kunst: “Dit bronzen huisaltaar komt uit Noord India, Bengalen, het huidige Bangladesh. Het beeld toont de god Vishnu met zijn twee vrouwen, de godinnen Bhudevi en Shridevi. Deze voorstelling noemt men ook een Vishnu triade. Dergelijke beelden werden vaak aan een tempel aangeboden, maar kon ook heel goed voor privégebruik dienen. De huidige eigenaar heeft dit beeld uit een erfenis gekregen.”

Beeld van Rädecker

Frans Leidelmeijer, expert Jugendstil, Art Deco, Design en speelgoed: “Dit is een beeld van een vrouwengezicht van de hand van Toon (Anton) Rädecker. Anton was een broer van de beeldhouwers John en Willem en ook hij was beeldhouwer. Anton Rädecker assisteerde John Rädecker bij de vervaardiging van de beelden van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam (1956).”

Uitgezonden op 20 mei 2015.

Deel dit artikel