Vanuit diverse musea in Nederland bespreken Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Op 21 oktober vindt alweer de een-na-laatste uitzending van dit seizoen plaats. Wat is het weer snel gegaan! Maar gelukkig hebben we nog twee prachtige afleveringen voor de boeg. En ook niet onbelangrijk: vanaf de 21ste kun je je aanmelden voor de nieuwe opnamedagen!

In deze aflevering, vanuit diverse musea, zien we weer veel interessante objecten voorbij komen.

Houten voorouderbeelden

Ontstaansdatum: eind 19de eeuw

Materiaal: hout en kralen

Afmetingen: b 13 cm x h 30 cm & b 13 cm x h 28 cm

Een korwar is een houten voorouderbeeld uit de Indonesische provincie Papoea. Ze worden gemaakt met het doel overleden voorouders, die lichaamloos op aarde rondzwerven, een nieuw lichaam te geven. Het heeft de vorm van een reusachtig hoofd, staande op een klein onderlichaam, en heeft derhalve een primitieve vorm van een mens. Oorspronkelijk werd de schedel van de overleden voorouder in het beeld verwerkt, en bestond het hoofdgedeelte van het beeld uit een in hout rustende schedel. Het gebruik van schedels werd in het begin van de vorige eeuw verboden.

Waarschuwing voor gevaar

Korwars worden in huis opgesteld en kunnen worden aangeroepen om het succes van een aanstaande onderneming of activiteit te voorspellen. Als het beeld gaat trillen of bewegen, is de aanstaande activiteit volgens de bezitters gevaarlijk en moet deze worden afgeraden. Bij deze beide Korwars is geen schedel in het hoofd verwerkt, wat duidt op een latere periode.

Broche in de vorm van een vlinder

Herkomst: Engeland

Datering: 1875

Materiaal: robijn, saffier en smaragd in goud

Afmetingen: 4 cm breed, 2 cm hoog

Martijn Akkerman vertelt dat dit een typisch voorbeeld is van een broche uit het neo-naturalisme, een periode waarin planten en dieren veel werden afgebeeld. Deze broche kon ook in het haar gedragen worden. Koningin Máxima heeft soms ook zo’n vlinder in haar haar. Als broche droeg men het meestal met meerdere naast elkaar.

Dukatengoud

De broche is gemaakt van dukatengoud, van omgesmolten munten die in de kluis bewaard werden. Het past helemaal in de tijd van de draagbare, wat kleinere juwelen die men droeg bij een slank silhouet, na afschaffing van de hoepelrok.

Uitgezonden op 21 oktober 2015

Deel dit artikel