Vanuit diverse musea in Nederland waar Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst bespreken.

En het is alweer tijd voor de laatste aflevering van dit seizoen. Zorg dus dat je 'm niet mist!

In deze aflevering, vanuit diverse musea, zien we weer veel interessante objecten voorbij komen. Waaronder bijvoorbeeld:

West-Fries kappenstel met oorspronkelijk kistje

Ontstaansdatum: eind 19de eeuw Materiaal: zilver, goud, diamanten en kant

Herkomst: Noord - Holland

Datering: 1900 - 1910

Materiaal: zilver, goud, diamanten en kant

Dit kappenstel, onderdeel van de West-Friese klederdracht, komt uit de erfenis van de over-overgrootmoeder van de huidige eigenaar. De familie komt uit de omgeving van Alkmaar en Hoorn, waar de West-Friese klederdracht werd gedragen. Expert Martijn Akkerman is zeer enthousiast, omdat het kappenstel nog zo compleet is en zelfs nog in het originele houten kistje met spiegel wordt bewaard. De set bestaat uit een voorhoofdspeld, een gouden kap, twee zijnaalden, haarspelden, een kanten ondermutsje en een kanten bovenkap. Hoe meer plooien er in het kant zaten, hoe rijker je was.

Tafelbel

Object: Tafelbel

Materiaal: Zilver

Maker: Andele Andeles

Datering: 1735

Afmeting: h 15 cm x Ø 10 cm

Herkomst: Engeland

In 1915 kochten de grootouders van de eigenaar deze bel voor circa vijf gulden. De bel werd door de grootmoeder nog echt voor bediendes gebruikt, bijvoorbeeld wanneer de thee moest komen. Het is een zwaar gegoten klok met daardoor een prachtige klank. De eenvoud doet zeer Haags aan, maar aan de merken is af te leiden dat de klok in Friesland is gemaakt. Daar werkte in Leeuwarden de bekende en zeer kundige Andele Andeles, die ook hofzilversmidt van Friesland was. Hij werkte zowel in de Haagse ingetogen stijl, als in de rijk gedecoreerde Friese stijl.

Uitgezonden op 28 oktober 2015.

Deel dit artikel