We spraken kok Danny Jansen met zijn antieke kookboekenverzameling voor en na zijn optreden aan de grote tafel van Tussen Kunst en Kitsch. Hoeveel dacht hij dat zijn collectie waard was? En wat kookten ze voeger?

Vanuit het Museum Catharijne Convent in Utrecht wordt een bijzonder kookboek getaxeerd. De eigenaar van dit boek is zelf kok, maar had eigenlijk archeoloog willen worden. Hij combineert zijn liefde voor oude dingen en het koken in een bijzondere verzameling van oude kookboeken. Zijn moeder en vriendin vertelt hij liever niet wat hij precies aan deze hobby uitgeeft.

Dit boek is voor hem het summum: een gesigneerde versie van Auguste Escoffier. Expert Bas Hesselink vertelt dat Escoffier, chef-kok van keizer Willem II, de grondlegger was van het moderne koken. Hij was de uitvinder van gerechten als Crêpe Suzette en Pêche Melba, genoemd naar de Australische zangeres Nellie Melba. Men noemde hem ook wel de kok van de keizers en de keizer van de koks! Dit is het allerberoemdste kookboek ter wereld en deze eerste druk met handgeschreven opdracht van de auteur/kok is wel heel erg bijzonder.

Le Guide Culinaire
Le Guide Culinaire ter waarde van 5.000 euro
Le Guide Culinaire

Kijk hier de hele uitzending terug

Deel dit artikel