Vanuit Singer Laren taxeert expert Willem de Winter een schilderij van een soldaat aan het 'Südfront'. Dit schilderij was van de grootvader van de huidige eigenaar. Zijn grootouders waren Oostenrijkers en woonden in Wenen.

Het verhaal

Grootvader werd opgeroepen voor militaire dienst, maar belandde uiteindelijk op het ministerie van oorlog waar hij bemiddelde tussen kunstenaars en het leger. Daar is dit schilderij waarschijnlijk ontstaan. De huidige eigenaar heeft zijn grootouders nooit gekend, maar dit schilderij hing wel altijd bij zijn ouders thuis aan de muur. Als kind dacht hij altijd dat zijn grootvader erop stond afgebeeld, inmiddels weet hij dat dit niet zo is.

Albin Egger-Lienz

Expert Willem de Winter vertelt dat de maker van dit schilderij, Albin Egger-Lienz, behoort tot de top van de Oostenrijkse schilders. Het was een zeer gevierd kunstenaar die werkte in het begin van de twintigste eeuw, ten tijde van andere Oostenrijkse grootheden als Egon Schiele en Gustav Klimt. Hij was opgeleid aan de academie in München. Het was een optimistisch persoon, goed in historiestukken. Hij werd qua stijl beïnvloed door schilders als Ferdinand Hodler en Jean-Francois Millet. Hij schilderde vaak het arme, zware boerenleven.

In de Eerste Wereldoorlog moest hij dienen en hij werd toen oorlogsportrettist. Daar is dit schilderij een voorbeeld van. Hij beeldt de soldaat af als een optimistisch, krachtig persoon.

En de waarde die hij hieraan toekent is: 50.000 euro!

Deel dit artikel