Mag je een oud boek nu wel of niet zonder handschoenen doorbladeren? Dit is wat onze expert Bas Hesselink doet...

Blote handen

Onze expert op dit gebied, de heer Bas Hesselink, gebruikt zelden handschoenen. Het is zijn ervaring dat je met blote handen meer 'grip' op de boeken en bladzijden hebt. Door die grip is er minder kans dat bladeren onnodig beschadigd worden. Mét handschoenen voel je de weerstand van het papier minder en kun je gemakkelijk, vanzelfsprekend per ongeluk, een scheurtje in het papier veroorzaken. Het is dus niet zomaar dat hij geen handschoenen draagt.

Huidvet

Het is zelfs zo dat het papier van oude boeken van een dermate kwaliteit is, dat het vet van de huid op iemands vingers, geen invloed heeft op de staat van het papier. Het is vanzelfsprekend wel een voorwaarde dat de handen die het papier beroeren schoon zijn, om zo geen vlekken te veroorzaken.

U ziet, het is volgens meneer Hesselink zelfs beter om geen handschoenen te dragen, tijdens het bladeren door oude boeken. Waarom anderen die wel dragen, is volgens hem veeleer om een beeld van respect voor het boek op te roepen, dan er daadwerkelijk zorgvuldig mee om te gaan.

(Voorbeeld is dit getijdenboekje ter waarde van 75.000 euro uit de uitzending van woensdag 27 september 2017) 
Inmiddels is de droom van Bas Hesselink uitgekomen en heeft hij in de uitzending van 5 januari 2022 opnieuw een getijdenboekje ontdekt. Dit exemplaar is nog mooier dan die uit 2017 en heeft een waarde van 100.000 euro.

Deel dit artikel